Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2010. Január 07. 14:05, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Agydaganatot okoz, vagy megelőzi az Alzheimert?

Agydaganatot okoz, vagy megelőzi az Alzheimert?

A mobiltelefon - amelyről sokan azt gyanítják, hogy agydaganatot okozhat - valójában megakadályozhatja az Alzheimer-betegség kialakulását, állítják az amerikai tudósok. A Dél-Floridai Egyetem kutatói 96 egeret olyan 918 megahertzes elektrom

Az egereket előtte genetikailag úgy módosították, hogy öregségükre kialakuljon náluk az Alzheimer-kór. Meglepetésre kiderült, hogy az öreg egereknél az Alzheimer-betegségre jellemző fehérjeplakk-felhalmozódás eltűnt. A fiatal felnőtt egereknél pedig nem jelent meg. A normális egereknek pedig - amelyeket genetikailag nem hajlamosítottak az Alzheimerre - fokozódott az emlékezőképességük.

Ez az első tanulmány, amely a mobiltelefonozás hosszú távú egészségi hatásait vizsgálta, és az eredményei a kutatókat is meglepték.

„Őszintén megvallva, azzal a hipotézissel fogtam bele a kutatásba néhány évvel ezelőtt, hogy a mobiltelefonok elektromágneses mezője katasztrofális lesz az alzheimeres egerekre" - mondta a kutatásvezető, Gary Arendash, a Dél-Floridai Egyetem professzora. „Amikor a kezdeti eredmények jótékony hatást mutattak ki, azt gondoltam magamban, hogy ha még néhány hónapig folytatjuk, akkor majd megmutatkozik a negatív hatás" - tette hozzá. De egyáltalán nem jelentkezett negatív hatás. Egyfolytában csak pozitív hatást tapasztaltunk az alzheimeres és a normális egereknél is - mondta Arendash.

A kutatás alapján szakemberek feltételezik, hogy elektromágneses besugárzással gyógyszer nélkül is lehet majd kezelni, illetve megelőzni az Alzheimer-kórt.

Ez azonban egyelőre csak feltételezés. A kísérleteket előbb más állatokon is meg kell ismételni, mielőtt egyáltalán szóba jöhetne az emberi alkalmazásnak akárcsak az elméleti lehetősége is. További kísérleteknek kell kideríteniük, hogy mekkora frekvencia adja a legjobb eredményt. Szakemberek sietnek felhívni a figyelmet, hogy már korábban is találtak olyan alzheimeres gyógymódot, amely működött egereknél, viszont embereknél nem.

Ebben a kísérletben az egereknél csak több hónap után kezdett jelentkezni a mobilozás hasznos hatása, ami emberekre átszámítva sok éves telefonhasználatnak felelne meg. Az orvosok óvják az embereket a mobilos önkezelés ötletétől.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Belföld

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel.

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Belföld

A közvetlen köztársaságielnök-választásért tüntettek ellenzéki pártok Budapesten

A közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett tüntetést a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek vasárnap délután Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

2024. Február 25. 11:27, vasárnap | Belföld

Tömegbaleset az M7-esen - Videó

Több helyszínen több gépkocsi karambolozott a vasárnap reggeli órákban az M7-es autópálya mindkét oldalán.

2024. Február 25. 08:40, vasárnap | Belföld

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.