Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Január 07. 14:05, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Agydaganatot okoz, vagy megelőzi az Alzheimert?

Agydaganatot okoz, vagy megelőzi az Alzheimert?

A mobiltelefon - amelyről sokan azt gyanítják, hogy agydaganatot okozhat - valójában megakadályozhatja az Alzheimer-betegség kialakulását, állítják az amerikai tudósok. A Dél-Floridai Egyetem kutatói 96 egeret olyan 918 megahertzes elektrom

Az egereket előtte genetikailag úgy módosították, hogy öregségükre kialakuljon náluk az Alzheimer-kór. Meglepetésre kiderült, hogy az öreg egereknél az Alzheimer-betegségre jellemző fehérjeplakk-felhalmozódás eltűnt. A fiatal felnőtt egereknél pedig nem jelent meg. A normális egereknek pedig - amelyeket genetikailag nem hajlamosítottak az Alzheimerre - fokozódott az emlékezőképességük.

Ez az első tanulmány, amely a mobiltelefonozás hosszú távú egészségi hatásait vizsgálta, és az eredményei a kutatókat is meglepték.

„Őszintén megvallva, azzal a hipotézissel fogtam bele a kutatásba néhány évvel ezelőtt, hogy a mobiltelefonok elektromágneses mezője katasztrofális lesz az alzheimeres egerekre" - mondta a kutatásvezető, Gary Arendash, a Dél-Floridai Egyetem professzora. „Amikor a kezdeti eredmények jótékony hatást mutattak ki, azt gondoltam magamban, hogy ha még néhány hónapig folytatjuk, akkor majd megmutatkozik a negatív hatás" - tette hozzá. De egyáltalán nem jelentkezett negatív hatás. Egyfolytában csak pozitív hatást tapasztaltunk az alzheimeres és a normális egereknél is - mondta Arendash.

A kutatás alapján szakemberek feltételezik, hogy elektromágneses besugárzással gyógyszer nélkül is lehet majd kezelni, illetve megelőzni az Alzheimer-kórt.

Ez azonban egyelőre csak feltételezés. A kísérleteket előbb más állatokon is meg kell ismételni, mielőtt egyáltalán szóba jöhetne az emberi alkalmazásnak akárcsak az elméleti lehetősége is. További kísérleteknek kell kideríteniük, hogy mekkora frekvencia adja a legjobb eredményt. Szakemberek sietnek felhívni a figyelmet, hogy már korábban is találtak olyan alzheimeres gyógymódot, amely működött egereknél, viszont embereknél nem.

Ebben a kísérletben az egereknél csak több hónap után kezdett jelentkezni a mobilozás hasznos hatása, ami emberekre átszámítva sok éves telefonhasználatnak felelne meg. Az orvosok óvják az embereket a mobilos önkezelés ötletétől.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő