Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Április 06. 09:30, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Ahogy hazánkban, úgy Győrben is ötszöröse az öngyilkos-jelöltek száma

Ahogy hazánkban, úgy Győrben is ötszöröse az öngyilkos-jelöltek száma

tszörösére nőtt hazánkban a lelkisegély-szolgálatoknál jelentkező öngyilkos-jelöltek száma. A győri ügyeleteken új munkatársakat toboroznak, akiket tüzetes vizsgála

"Másfél óra alatt három különböző hangú fiatal, egy fiú, egy lány és egy felnőtt hang jelentkezett be azzal, hogy ő feladja" - mondja Farkas Imre. A legtöbb öngyilkosságra készülő ember, mielőtt végleg önmaga ellen fordulna, elküld egy utolsó segélykiáltást a társadalom felé - mondják a szakemberek. Jó esetben ez egy telefonhívás a megfelelő helyre, a megfelelő időben.

Farkas Imre vezető, Gyermek-Ifjúsági Lelkisegély-Szolgálat, Győr:

"Minden öngyilkosságot egy elmaradt utolsó beszélgetés előz meg. s általában ez az utolsó beszélgetés, ami vissza is hozza a fiatalt, vagy a felnőttet, aki felhív bennünket a telefonon. Hiszen a száz ilyen bejelentés vagy gondolat után, amikor a halál gondolatával foglalkozik az illető, 98 több alkalommal visszahív, és szépen, 3, 4, 5 beszélgetéssel úgymond partra lehet, tudjuk tenni ezeket az embereket."

"Minden második gyermeknek ma már fáj a feje, fáj a hasa, rágja a körmét, tépi a haját, szorongásos, anorexiás, bulimiás, tehát valamilyen olyan zavara van, ami az önmagam ellen fordított agressziónak a megnyilvánulása, és ugye ezeknek a legszélsőségesebb megnyilvánulása az öngyilkosság" - mondja a gyermekpszichológus. A civilizációs betegségek mellett a társadalmi értékvesztés, a modell nélküliség, a deviancia elterjedése okozza a legtöbb kiábrándulást a fiatalok számára, akik, ha a családjuk is szétesik, semmilyen erkölcsi igazodási pontot nem találnak a környezetükben.

Licskainé Stipkovits Erika gyermekpszichológus:

"Akár a bérmálás vagy a konfirmálás jelentett egy olyan értékrendet, hogy a fiatal szépen átment egy másik korszakba, tehát nemcsak a társadalomban volt stabilabb az értékrend, a családokban is, sőt a körülvevő, a tágabb világ is ilyen impulzusokat küldött egy kamasz felé, s így a felnőtté válás sokkal könnyebb volt."

Mivel egyre nagyobb feladat hárul a lelkisegély-szolgálatokra, fontos volna, hogy az állam is támogassa a munkájukat, de idén a Bajnai-kormány a felére csökkentette a finanszírozásukat.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.