Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. November 17. 07:32, csütörtök | Sport
Forrás: mno.hu

Aki kvótát szerez, azonnal mintát kell adnia

Aki kvótát szerez, azonnal mintát kell adnia

Börtön vár arra, aki élsportolók környékén bármi módon tiltott szerekkel kerül kapcsolatba, legyen az edző, szakvezető vagy orvos.

Hangzott el a Magyar Antidopping Csoport által szervezett képzésen, ahol azt is bejelentették: minden londoni kvótaszerzőtől 48 órán belül mintát vesznek, és aki doppingol, még csak portás sem lehet többé az olimpiai mozgalom környékén.

Kevesebb mint egy évvel a londoni olimpia előtt dopping-ellenőrzési képzést indított a Tiszeker Ágnes vezette Magyar Antidopping Csoport (MACS); a dolgot az állami sportvezetés is komolyan veszi, Czene Attila személyében a legmagasabb, államtitkári szinten képviseltette magát. S minthogy a sport világát az ötkarikás játékok osztják négyéves ciklusokra, a hazai olimpiai mozgalom egyik vezetője, Molnár Zoltán MOB-főtitkár is előadást tartott.

Bevezetőjében Czene elmondta, hogy a nemzetközi doppingellenes harcban a WADA előtt elismerték a magyarok Athén óta tett munkáját, hozzátéve: mindennek hitelt ad, hogy ő olimpiai bajnokként vállal szerepet a sportvezetésben.

Igen kényes dolognak nevezte ugyanakkor azt, hogy pontrendszerben minősítsen a világszervezet egyes országokat a doppingesetek és az ellenőrzés kvalitása mentén, hiszen rengeteg sportoló pályafutását alaptalanul veszélyeztetheti, noha büszkék lehetünk arra, hogy nálunk jóval nagyobb országok rosszabb pontszámmal rendelkeznek, „jól vizsgáztunk sportdiplomáciából” – fogalmazott a volt vegyes úszó.

Molnár Zoltán előadásában Tiszeker Ágnes doktor munkáját dicsérte, aminek köszönhetően a képzésre százhatvanan regisztráltak. Aztán gyorsan rátért a fontos bejelentésre:

– A doppingot, a csalást ki kell irtani a magyar sportból és a közéletből, ezért a hatóságok be fognak kapcsolódni a küzdelembe, öt, illetve nyolc év is járhat majd a tiltott szerekkel kapcsolatos, különféle bűncselekményekért, és ez meg fog jelenni a Btk.-ban. Láttuk a 70-es években a nagy sportolókat, egészségük annyira megsínylette a dolgot, hogy nagy részük kórházban van, vagy a temetőben – közölte az olimpiai csapat vezetője, idézve Jacques Rogge NOB-elnököt, aki a sport sírásójának nevezte ezt a fajta csalást.

Minden kvótaszerzőt azonnal megvizsgálnak

Molnár és Tiszeker egyébként folyamatosan középiskolákba járnak a doppingról beszélni, innen eredhetett az ötlet, hogy a felnőtt sportolók esetében kötelezővé teszik a doppingellenes képzés látogatását, amiről jegyzőkönyvet kérnek majd.

– Ebben az évben voltak pozitív doppingesetek – világbajnok sportoló is –, és ne legyünk naivak, lesznek is. Csakhogy ebbe nem szabad beletörődni – hangsúlyozta, önkritikusan felidézve nevek említése nélkül az athéni hibákat, ami után nem lehetett egyértelművé tenni a felelősségi viszonyokat. – A felelősségvállalást aláíratjuk az orvossal, az edzővel és a szakvezetővel és a szövetségi kapitánnyal is, mindenkivel, aki a végén ott állhat a Parlamentben a kitüntetésért. Jó előre rögzítjük a felelősségi láncolatot, hogy ha majd jön az újságíró kérdezősködni, egyértelmű legyen a helyzet – tette hozzá. Elmondta még, hogy „vannak, akik visszavonulnak, aztán előkerülnek, elkápráztatják a világot és vigyorognak. Azt gondolják, hogy ezt el fogjuk tűrni. Nem fogjuk eltűrni. Ezek a sportolók nem fognak bekerülni az olimpiai csapatba. Mindenki, aki kvótát szerez, 48 órán belül doppingvizsgálaton kell részt vennie”.

A MACS hatalma sem korlátlan, a MOB sportorvosi bizottsága bármikor tarthat náluk ellenőrzést, ezért pedig köszönetet mondott Tiszekernek. S noha a NOB a „hat hónapos szabályt” (a 6 hónapnál többre eltiltott sportolók nem indulhatnak az olimpián) hatályon kívül helyezte, a hazai szabályzat szigorú marad, „a világon a legszigorúbb: aki doppingol, portás és telefonkezelő sem lehet nálunk, ki van tiltva az olimpiai mozgalomból. Nekünk nem kellenek azok az eredmények, amelyeket csalással érnek el” – zárta előadását Molnár. Elhangzott még, hogy étrend-kiegészítők ügyében a Sportkórház kétezer sportoló fogadására kapacitált, ehhez pedig 120 milliós forrást rendeltek, de központilag nem fog senki étrend-kiegészítőket osztogatni.

DOPPINGTÖRTÉNELEM

Hajmeresztő, hogy miket dobálnak néha magukba a sportolók – kezdte doppingtörténeti előadását Tiszeker Ágnes doktor. A dopping szó az afrikai kaffer törzs „dope” szavából ered (ez egy tudatmódosító szer), ami búr közvetítéssel hódította meg a világot, angolos írásmódja: „doping”. Érdekes módon már az ókori olimpiák idejéből is tudunk teljesítményfokozásról (gombakivonatok, extra fehérjék), de doppingellenőrzésről is (szemvizsgálat). Az 1896-os újrakezdés után fel is merült az ötlet, hogy egységes körülmények között tartsák a sportolókat az olimpiai faluban, de ez logisztikai akadályokba ütközik.

A szereket – Tiszeker előadása alapján – fáradtságűzésre, keringés- és légzésfokozásra, izom- és teljesítménynövelésre, fájdalomtűrésre, a regenerálódás gyorsítására, valamint pszichikai erősítésre és anyagi haszonszerzés céljából használják elsősorban. Történelmi különlegesség, hogy a II. világháborút sem kis részt arra használták, hogy pilótákon teszteljék a különböző módszereket (például a vértranszfúziót angol és német katonáknál) és az anabolikus szteroidokat (ezek az „ölési képességet” javítják).

Tiszeker nem oszlatta el a kételyeket az '54-es focivébé döntőjével kapcsolatban: a német focisták Puskásék ellen egy bizonyos Pervitin (szakzsargonban: Hitler-speed) nevű szert szedhettek, és bár ezzel kapcsolatban sok a bizonytalanság, tudvalévő, hogy sok német a berni kórházban kötött ki… Amúgy a fogyókúrapiacba is behatolt a metamfetamin, sokáig a patikákban is árulták.

Az első bizonyítható doppinghaláleset 1896-ban történt a Bordeaux–Párizs bicikliversenyen, aztán nagy port kavart a tojás és konyak keverékét bepumpáló Thomas Hicks halálesete (1904). Nevezetes volt még Knut Jensen 1960-as olimpiai tekerése; szemtanúk szerint már nem élt, még mindig tekert a kerékpáron, annyira stimulálva voltak az izmai. Az anabolikus szteroidok széles körű elterjedése egyébként jó célokat szolgált: a II. világháború vége, a kényszermunkatáborok felszabadulása után sokan ezeknek köszönhették talpra állásukat.

A vérdoppingot 1986-ban tiltották be, miután sokan már állati vérrel is próbálkoztak, és ez közvetlenül volt életveszélyes. A WADA-t 1999-ben alapították meg, 2004-ben, az athéni játékokon már az ő szabályaik szerint ellenőriztek. Egyes szereknél a forgalomba kerülés után tíz évvel kullogtak az ellenőrök, ez mára másfél évre csökkent, „nem Trabanttal üldözzük már őket” – zárta Tiszeker Ágnes, aki igen kíváncsi volna Usain Bolt titokzatos lekvárjára, Michael Phelps testfelépítésének titkára, illetve Carl Lewis kilenc olimpiai bajnoki címének hátterére is.

Címkék: czene attila, dopping, WADA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.