Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2010. Augusztus 24. 07:21, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

„Aljas orvtámadás” - Hősi halottá nyilvánították a magyar katonanőt

„Aljas orvtámadás” - Hősi halottá nyilvánították a magyar katonanőt

Hősi halottá nyilvánította a honvédelmi miniszter Pappné Ábrahám Juditot, az afganisztáni támadásban meghalt magyar katonanőt. Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfői tájékoztatóján elmondta, hogy a Mazar-i-Sarifba tartó konvoj negyedi

Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy a támadás halálos áldozata Pappné Ábrahám Judit, a 25. Klapka György Lövészdandár törzsőrmestere. A miniszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz főhadnaggyá nevezte ki. A 32 éves szerződéses katonanő 2002 júliusában honvédként szerelt fel, 2003-ban Macedóniában, 2007-ben Koszovóban vett részt békefenntartó feladatokban. 2007-ben a kitüntetésként megkapta a békefenntartásért jelet. A férje szintén szerződéses katona, és szintén Afganisztánban szolgált, de már ő néhány napja hazautazhatott. A katonanőnek gyermeke nem volt.



Benkő Tibor vezérkari főnök a támadás részleteiről szólva azt mondta, hogy a katonák Pol-e Khumriból tartottak Mazar-i-Serifbe, hogy onnan hazarepüljenek. A menet elején felderítőként 4 páncélozott Humvee haladt, őket 11 páncélozott Toyota terepjáró követte. Az út szélén elhelyezett, úgynevezett improvizált bomba robbant fel, mikor a 11 kocsiból a negyedik odaért. Rögtön ezután három irányból tüzet nyitottak a konvojra. A kocsit ekkor egy RPG-vel, vállról indítható vetőcsőből kilőtt páncéltörő gránát találta telibe. Ettől egy harckocsi sem védte volna meg a katonákat, a támadás védhetetlen volt.



A sebesültek és az elhunyt katonanő ugyanabban a terepjáróban volt. Ketten - egy orvosnő és egy másik katona - súlyosan sérültek meg, a sofőr életveszélyesen, ő jelenleg kómában van. A támadás után a konvoj parancsnoka segítséget kért Mazar-i-Serifből, mire német és afgán katonák illetve afgán rendőrök érkeztek a felmentésükre. A magyar konvoj ekkor visszatért Pol-e Khumriba. Az életveszélyes sérültet helikopterrel viszik át majd Mazar-i-Serifbe, ahol amerikai kórházba kerül, jelenleg azonban egy homokvihar miatt nem indulhatnak el.



A támadás helyszínén jelenleg is tűzharc folyik egy körülbelül 1 kilométeres arcvonalon, vagyis vélhetően jelentős számú támadóval kerültek szembe. Az út szélén elhelyezett detonátorról, illetve nagy számú ellenálló összevonásáról előzőleg egyébként nem érkeztek adatok. A konvojban egyébként 29 hazatérő magyar katona, illetve 63 másik magyar katona utazott, utóbbiak adták a hazatérők védelmét.



Mint a honvédelmi miniszter fogalmazott, egy konvojt nem lehet száz százalékban biztosítani az útja teljes hosszán. A támadást a miniszter aljas orvtámadásnak nevezte, mert olyan katonákat ért, akik addig nem keveredtek fegyveres konfliktusba, hanem óvodákat, kórházakat építettek, kutakat fúrtak az afgán nép békés élete érdekében.



Hende Csaba újságírói kérdésre hozzátette: a kormány Afganisztán-politikája nem változott. Felülvizsgálják azonban a NATO-kötelezettségvállalások formáját. A vállalások célja egyébként, hogy Afganisztán ne legyen ismét a nemzetközi terrorizmus fészke, illetve, hogy a Magyarország biztonságát is garantáló NATO a maga hitelességét meg tudja őrizni - fogalmazott a miniszter. Változásokat egyébként Afganisztánban a magyar kontingens részére már Hende Csaba is előírt, például páncélozott lakó konténerek beszerzését. Jelenleg, a váltási időszakban 500 katona van kint, a váltás után ez körülbelül 350-400-ra csökken, viszont október 1-jétől, mikor Magyarország veszi át a repülőteret, újabb 80 fővel bővül várhatóan.



(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.