Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2010. Január 27. 06:37, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Alkotmányellenes az ingatlanadó

Alkotmányellenes az ingatlanadó

Keddi határozatában az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a lakóingatlanok adójára vonatkozó törvényi rendelkezéseket – olvasható a testület közleményében. A taláros testület keddi ülésén döntött arró

A kilenc tagú Alkotmánybíróság egyhangúan döntött a lakásokat, üdülőket terhelő vagyonadó eltörléséről. Az AB azt kifogásolta, hogy a törvény szerint az ingatlantulajdonosnak kell megállapítania, hogy lakása milyen értékű, s ez alapján magának kell eldönteni azt is, hogy kell-e adót fizetnie - ugyanakkor az APEH megállapíthat más forgalmi értéket is, és 10 százaléknál nagyobb eltérés esetén bírságolhat is. Így pedig az adózó egyoldalúan viseli a kockázatokat, és ez a szabályozás az Alkotmánybíróság szerint jogbizonytalansághoz vezet.

A január 1-jével életbe lépett jogszabály visszamenőleges eltörlése értelmében egyetlen magánszemélynek vagy vállalkozásnak sincs ilyen jellegű adóbevallási és adófizetési kötelezettsége.

Fidesz: fogadják el a döntést

A Fidesz határozottan arra szólítja fel a kormányt, hogy fogadja el az ingatlanadóval kapcsolatos alkotmánybírósági döntést, törődjön bele a vereségbe, és ne kezdjen trükközni. A taláros testület keddi döntése azt mutatja, hogy a kormány elbukott, a magyar emberek pedig győzelmet arattak, nem Magyarországgal, nem az emberekkel van probléma, hanem a kormánnyal - közölte Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője.

HavariaPress, FH


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.