Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2017. November 28. 15:33, kedd | Helyi

Áll a Nyitott ritmus

Áll a Nyitott ritmus

Új, kortárs képzőművészeti alkotás került Győr- Adyvárosba. A Nyitott ritmus című installációt kedden avatták fel a zenetudós Kodály Zoltánról elnevezett utca végén.

A harmonikusan komponált geometrikus elemek gazdag színhasználatával idézi meg Kodály Zoltán két énekkarra írt „Angyalok és pásztorok” gyermekkórusának kottarajzát.

„Győr a kortárs művészet egyik legnagyobb fellegvárává vált” – hangsúlyozta Borkai Zsolt polgármester és elmondta, a Halmi-Horváth István képzőművész tervezésével és Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész kivitelezésével elkészült alkotást a Kodály-emlékév alkalmából állíttatta az önkormányzat. A Kossuth-díjas népzenekutató, zeneszerző, oktató, világhírű zenetudós, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és elnöke halálának ötvenedik és születésének 135. évfordulója a 2017-es év, így adott volt, hogy a róla elnevezett utcában legyen egy olyan alkotás, ami hozzá kötődik.

„Ahogy az oktatási rendszerben hangsúlyos szerepet kap a zene, azon belül is a Kodály-módszer, addig a mindennapi életünk része is: például a Győri Filharmonikus Zenekar világszerte öregbíti városunk hírnevét” – mutatott rá a polgármester.

Radnóti Ákos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője emlékeztetett, Adyvárosban húsz éven át nem történt szoborállítás, ezért indították el a programot, hogy az egyik legsűrűbben lakott városrészbe is kerüljenek ki újra köztéri alkotások. „Tavaly felavattuk Kelemen Zénó úszószobrát az adyvárosi tónál, mely az ország első vízen lévő köztéri alkotása, illetve az ország első üvegmozaik szobrát a közelmúltban helyeztük a Kuopio parkba” – idézte fel és hozzátette, több milliárd forintot költöttek fejlesztésre a városrészben, de a kultúrára is áldozni kell. Elmondta azt is, Győr pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, ezért is fontos, hogy a helyi kultúra sokszínűsége a kortárs alkotások által is megmutatkozhasson.

Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója kifejtette, a kortárs képzőművészeti alkotás a harmonikusan komponált geometrikus elemek gazdag színhasználatával idézi meg Kodály Zoltán két énekkarra írt „Angyalok és pásztorok” gyermekkórusának kottarajzát.

Írta: Zoljánszky Alexandra

Forrás: gyorplusz.hu

Fotók: Marcali Gábor

Főképen: Az alkotók, Halmi-Horváth István képzőművész és Kelemen Zénó szobrászművész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.

2024. Május 16. 08:13, csütörtök | Helyi

Kollégánk, Meronka Péter – Gyulai István díjat kapott! Büszkék vagyunk rá!

A Gyulai István díj, a sportújságírás teteje hazánkban! Idén ezt a mi kollégánk, Meronka Péter vehette át Gyulán!

2024. Május 16. 07:19, csütörtök | Helyi

Szőlészek figyelem!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a szőlő-szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával foglalkozók figyelmét, hogy a tevékenységük bejelentésének határideje 2024. május 20.

2024. Május 15. 10:31, szerda | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk!

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs. Handl Tamás az elmúlt több mint negyven évben csigák