Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2022. Március 28. 12:00, hétfő | PR
Forrás: (x)

Aludjunk jobban a megfelelő világítással

Aludjunk jobban a megfelelő világítással

Sokan szeretnek valamilyen fényforrás mellett aludni, azonban nem mindegy, milyen pontosan az a fényforrás.

A nem jól megválasztott színhőmérsékletű égő, vagy a lámpák különféle fényszűrő hatása sokkal jobban befolyásolja éjjeli nyugalmunkat, mint azt elsőre gondolnánk. Járjunk utána a részleteknek!

A megfelelő lámpaárnyékolás elengedhetetlen

A túl éles fénnyel világító lámpa akkor is be tud zavarni a nyugodt pihenésünkbe, ha ezt mi tudatosan nem érzékeljük. Az éles fények ugyanis automatikusan képesek beindítani az aktivitásra sarkalló hormonjainkat, ami által kevesebb melatonin, vagyis alvást segítő hormon termelődik majd. Ehhez pont elég annyi, hogy kifejezetten természetes nappali fényhez hasonló legyen az éjjeli lámpánk világítása, vagy épp kintről világítson be, mondjuk egy utcai lámpa.

Fontos a megfelelő lámpatest

Az áruházak kínálatában számtalan formájú lámpák kaphatóak. Ezek között kifejezetten alváshoz való éjjeli lámpákat is kapni. Az ilyenek általában szűrt tompa fényűek, diszkréten világítanak és csak annyi fényt adnak, ami pont elég az éjjeli tájékozódáshoz. A klasszikus cső vagy rombusz alakú lámpaernyőkkel ellátott éjjeli lámpák sem a legjobbak egyébként az alváshoz, hiszen ott alulról ugyanúgy élesen világít az égő, vagyis pont zavarni fogja a szemünket lefekvéskor. Ellenben a teljesen zárt búrával rendelkező tompa fényű például tejüvegbúrás lámpák és a különféle hangulatlámpák kiválóak a pihentető alváshoz. Az ilyen típusú lámpák között olyat is találunk, ami változtatható színű fénnyel világít. Ha valóban jól akarunk aludni lámpa mellett, akkor ilyet keressünk, és ne olvasólámpát vegyünk például tévesen. Aki szeret este az ágyában olvasni, azok számára a változtatható fényerejű lámpák lehetnek megfelelőek, viszont az éles nappali fényű olvasólámpák használatát lehetőleg kerüljük az alváshoz.

Összegezve: minél halványabb és szűrtebb a lámpa fénye, annál megfelelőbb lesz az alváshoz. Ha színekben gondolkodunk, ott is választhatunk kifejezetten nyugtató fényszínű világítást. A sárgás, a narancsos és a vöröses fények például kifejezetten segíthetik az alvást, hiszen a lenyugvó nap színeire emlékeztetik a szervezetünket, ez pedig álmosító hatással lesz ránk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 16:39, péntek | PR

Hogyan működik a fémek újrahasznosítása? – Útmutató a körkörös gazdasághoz

A fenntartható fejlődés egyik fontos eleme a körkörös gazdaság koncepciója. Az alábbiakban foglalkozunk a működésével.

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 07. 08:35, kedd | PR

Belülről Győr: A város, ahol mindenki lakni akar

Győr, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városa, tökéletes egyensúlyt teremt a gazdag történelmi örökség és a modern városi élet között.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.