Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Március 28. 12:00, hétfő | PR
Forrás: (x)

Aludjunk jobban a megfelelő világítással

Aludjunk jobban a megfelelő világítással

Sokan szeretnek valamilyen fényforrás mellett aludni, azonban nem mindegy, milyen pontosan az a fényforrás.

A nem jól megválasztott színhőmérsékletű égő, vagy a lámpák különféle fényszűrő hatása sokkal jobban befolyásolja éjjeli nyugalmunkat, mint azt elsőre gondolnánk. Járjunk utána a részleteknek!

A megfelelő lámpaárnyékolás elengedhetetlen

A túl éles fénnyel világító lámpa akkor is be tud zavarni a nyugodt pihenésünkbe, ha ezt mi tudatosan nem érzékeljük. Az éles fények ugyanis automatikusan képesek beindítani az aktivitásra sarkalló hormonjainkat, ami által kevesebb melatonin, vagyis alvást segítő hormon termelődik majd. Ehhez pont elég annyi, hogy kifejezetten természetes nappali fényhez hasonló legyen az éjjeli lámpánk világítása, vagy épp kintről világítson be, mondjuk egy utcai lámpa.

Fontos a megfelelő lámpatest

Az áruházak kínálatában számtalan formájú lámpák kaphatóak. Ezek között kifejezetten alváshoz való éjjeli lámpákat is kapni. Az ilyenek általában szűrt tompa fényűek, diszkréten világítanak és csak annyi fényt adnak, ami pont elég az éjjeli tájékozódáshoz. A klasszikus cső vagy rombusz alakú lámpaernyőkkel ellátott éjjeli lámpák sem a legjobbak egyébként az alváshoz, hiszen ott alulról ugyanúgy élesen világít az égő, vagyis pont zavarni fogja a szemünket lefekvéskor. Ellenben a teljesen zárt búrával rendelkező tompa fényű például tejüvegbúrás lámpák és a különféle hangulatlámpák kiválóak a pihentető alváshoz. Az ilyen típusú lámpák között olyat is találunk, ami változtatható színű fénnyel világít. Ha valóban jól akarunk aludni lámpa mellett, akkor ilyet keressünk, és ne olvasólámpát vegyünk például tévesen. Aki szeret este az ágyában olvasni, azok számára a változtatható fényerejű lámpák lehetnek megfelelőek, viszont az éles nappali fényű olvasólámpák használatát lehetőleg kerüljük az alváshoz.

Összegezve: minél halványabb és szűrtebb a lámpa fénye, annál megfelelőbb lesz az alváshoz. Ha színekben gondolkodunk, ott is választhatunk kifejezetten nyugtató fényszínű világítást. A sárgás, a narancsos és a vöröses fények például kifejezetten segíthetik az alvást, hiszen a lenyugvó nap színeire emlékeztetik a szervezetünket, ez pedig álmosító hatással lesz ránk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből