Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. November 12. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Amerika fellépett a transzzsírok ellen

Amerika fellépett a transzzsírok ellen

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) múlt hét csütörtökön javaslatot tett arra, hogy tiltsák be a mesterséges transzzsírok alkalmazását az élelmiszer-feldolgozásban, ami különösen a népszerű termékeknél lenne fontos. A hatóság a javaslatot azzal indokolta, hogy ezzel csökkenteni lehetne a szív- és érrendszeri betegségek számát, valamint az ezzel összefüggésben lévő haláleseteket is - írja a Fox News.

Az indítványt hatvan napig véleményezhetik az érintett szervek, a társadalom tagjai. A transzzsírok akkor keletkeznek, amikor az élelmiszer készítése során a növényi olaj mellé hidrogént adnak. Ez a szokás az 1950-es években terjedt el az iparban, a hosszabb eltarthatóság és az ízfokozás érdekében. A javaslat értelmében az ilyen hidrogénezett olajokat csak külön engedéllyel lehetne felhasználni az élelmiszeriparban. A tilalom ugyanakkor nem vonatkozna a tej- és húsipari termékekben természetes formájukban jelentkező transzzsírokra, csupán a mesterségesen előállítottakra.

Az amerikai törvények értelmében 2006 óta kötelező feltüntetni az élelmiszerek címkéjén a transzzsírok mennyiségét is. Az eddigi eredmények úgy tűnik célt értek: 2003-ban 4,6 gramm transzzsírt fogyasztott naponta egy átlagos amerikai, azóta ez a szám lecsökkent 1-re.

Hidrogénezett zsiradékot leginkább a kekszfélék, a fagyasztott pizza- és tésztafélék, a mikrohullámú sütőben elkészített popcorn, a margarinok és a kávétejszínek tartalmaznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.