Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2024. Február 21. 09:13, szerda | Helyi

Amikor a robotika szak hasznosul a mezőgazdaságban

Amikor a robotika szak hasznosul a mezőgazdaságban

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának tudóscsoportja fejlesztette ki azt a kisméretű mezőgazdasági robotot, amely mesterséges intelligencia alkalmazásával új szintre emeli a mezőgazdasági munkálatokat.

A korszerű technológiának köszönhetően a robot képes felmérni a környezeti viszonyokat, az adatokat felhőalapú rendszerekbe integrálni és így elősegíteni a precíziós növénytermesztést. Az innovatív gép szellemi tulajdonjog védelmet is kapott, ami elismeri fejlesztőinek erőfeszítéseit.

A mosonmagyaróvári kar Biológiai Rendszerek és Precíziós Technológiai Tanszékének kutatói által létrehozott robot egy távol-keleti prototípus továbbfejlesztéseként jött létre, melyet további szenzorokkal és napjaink követelményeinek megfelelő hardverrel, továbbá fejlett szoftverrel szereltek fel. A robot kiemelkedő tulajdonságai között szerepel a talaj fizikai és kémiai paramétereinek elemzésére képes talajszonda, valamint a növények állapotát monitorozó szenzorok.

Az új eszközt nem csupán adatai gyűjtésére és elemzésére tervezték, hanem a precíziós mezőgazdasági technológiákkal való kompatibilitásra is. Beépített kamerája és a mesterséges intelligencia alapú képfeldolgozása lehetővé teszi a növényzet diagnosztizálását és a termés mennyiségének becslését. A robot lézeres távolságmérőt is tartalmaz, amelynek köszönhetően képes önálló navigációra és optimális útvonaltervezésre a növényállományban.

A szerkezetet már valós környezetben is tesztelték, üvegházban és szántóföldi körülmények között egyaránt, kiemelve a paradicsomtermesztés területén eltöltött sikeres próbaidőszakot. A rendszer alkalmazása jelenlegi eredményei alapján más növényfajokra is adaptálható lesz a jövőben.

(Fotó: Adorján András)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 09:13, kedd | Helyi

Megyei tűzkárok: családi ház, autó égett porrá, galambok vesztek oda

Közzétette a Katasztrófavédelem az első negyedév adatait. Számos tűzkár kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.

2024. Április 16. 08:13, kedd | Helyi

Így vásárolj a Temun biztonságosan – szakértő ad tanácsot, hogyan védd meg a pénzed

Mit kell tennünk, hogy az olcsó kínai termékek rendelésekor biztonságban legyenek a bankkártya adataink, és ne tudják illetéktelenek leemelni a számlánkról a pénzünket?

2024. Április 16. 07:13, kedd | Helyi

Tavaszi utómunkálatokkal folytatódik a győri fővonal felújítása

Tavaly felújította a MÁV a győri fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszát.

2024. Április 15. 09:14, hétfő | Helyi

Milákot is leelőzték – a győri úszók voltak a legeredményesebbek az idei bajnokságon!

2024 április 9-12. között Budapesten a Duna Arénában rendezették az úszók számára a felnőtt magyar bajnokságot, ahol az olimpiai kvalifikációs szinteket is megúszhatták a legjobbak.