Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2016. Június 03. 20:00, péntek | Helyi
Forrás: SV

Amit a cseresznyéről tudni érdemes!

Amit a cseresznyéről tudni érdemes!

Beköszöntött a jó idő s vele együtt a különböző friss gyümölcsök szezonja.
A korai cseresznye javában érik, már elérhető a piacokon és a boltokban.

Nem árt, ha tudjuk mit eszünk. Napjainkban egyre nagyobb hangsúly kerül az egészséges és tudatos táplálkozásra.

A cseresznyefa és gyümölcse mindig nagy népszerűségnek örvendett. Az ókorban az istenek eledelének tartották, a japán szakura (桜), azaz cseresznyevirág pedig nemzeti szimbólum, amit az évente tartott hanami (virágnézés) fesztiválokon ünnepelnek.


Összetételét tekintve, A cseresznye 78−82 százaléka víz, ennek köszönhetően hatásos szomjoltó. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító, lúgosító gyümölcsök közé sorolja. Éppen ezért a cseresznyét bátran fogyaszthatják a fogyókúrázók, ugyanis már a bélben képes semlegesíteni a zsírokat, így azok nem tudnak bejutni a vérbe. Csökkenti a vér húgysavszintjét, amivel hatásosan segít az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében. Enyhít a reumás panaszokon, és segítségére van a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtóhatású, ezért a szorulással küszködőknek is ajánlott a fogyasztása. A szárát sem kell eldobnunk - nyálkaoldó, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő teát készíthetünk belőle.

Ásványokban és vitaminokban gazdag gyümölcs, alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, inkább szénhidrátot és növényi rostot tartalmaz magasabb arányban. Az A, a B1, a B2, a B6 és a C vitaminok jelentős mennyiségben találhatók meg benne, amik a téli időszakban meggyengült immunrendszert erősítik, gátolják a daganatos elváltozások, szív- és érrendszeri problémák kialakulását. Ásványi anyagokból folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot és kiemelkedően sok vasat tartalmaz.
Káliumtartalma elősegíti a csontrendszer épülését, az izomzat, vérnyomás, szívritmus és sejtanyagcsere normális működését. Fontos kiemelni a cseresznye magas melatonin tartalmát is. Ez a vegyület is segít a szívrohamok megelőzésében, kiváló antioxidáns és stimulálja az immunrendszer működését. A benne található antocián elnevezésű növényi festék erősíti és rugalmassá teszi az érfalakat, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát és segíti a kötőszövet újraképződését, amivel bőrünk tovább marad rugalmas és lassabban is öregszik. Fontos megemlíteni, hogy bővelkedik bioflavonoidokban is, amik semlegesítik a sejtkárosító szabadgyököket, és elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket. Természetes gyulladás gátló és fájdalomcsillapító

A cseresznyét érdemes rendszeresen, kisebb adagokban enni, lehetőleg minél frissebben, hogy a benne levő vitaminok és ásványok felszívódása szervezetünkben minél hatékonyabb legyen. Nem tanácsos vizet inni cseresznye evése után, mert az puffadást okozhat.

A szezon utáni időszakban sem kell lemondanunk a cseresznye jótékony hatásairól, mert bár kisebb mértékben, de fagyasztva vagy befőtt, lekvár formájában is segíti szervezetünket.

Ha valakit mindez nem győzött meg arról, hogy a piacon járva vegyen egy kis cseresznyét, vagy szerencsésebb esetben élvezze ki a kertjében pompázó cseresznyefa gyümölcsének áldásos hatásait, azt talán meggyőzheti egy roppant logikus érv is, ami a cseresznye mellett szól: ugyanis a cseresznye - EGYSZERŰEN „csak” FINOM!

.....és ezt már a mókusok is tudják......


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?