Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Október 24. 07:00, csütörtök | Életmód
Forrás: babamappa.hu

Amit a méhlepényről feltétlenül tudni kell…

Amit a méhlepényről feltétlenül tudni kell…

Attól a pillanattól kezdve, hogy a baba megfogan szüksége van táplálékra, levegőre, ahhoz, hogy mindezt megkapja a méhlepény közreműködésére van szükség. A méhlepény a terhesség előrehaladtával fokozatosan alakul ki és a 14-16. hétre nyeri el végleges formáját.

A fogantatás utáni 8. napon az embrió elkezd beágyazódni a méh falába, ekkora a táplálását a külső rétegén levő sejtek végzik, melyek az anyai erekből nyerik a táplálékot. A 13. napon a babát körülvevő sejtfalon (ez az ún. chorion fal) kidudorodó részek jelennek meg, majd 2 nap múlva ezen erek keletkeznek. A 21. napon az anyai és a magzati vér között megkezdődik a tápanyagcsere.

A méhlepény a 12. héten rohamos fejlődésnek indul, és nagyjából a 14. héten már a magzat táplálása és a hormontermelés is az ő feladata lesz. A baba számára az oxigént, a táplálást és a kiválasztást egyaránt a méhlepény biztosítja. Emellett hormonokat is termel, többek között a terhesség fennmaradásához szükséges sárgatesthormont.

Hol tapad?
A méhlepény a legkülönfélébb helyeken tapadhat meg a méhben.
Megtapadhat a hátsó falon (a méh gerinc felé eső részén), a mellső falon (a hasfal felőli részen), a fundusban (a méh teteje), valamint fedheti a méhszájat is (vagy részben vagy egészben).

A baba szempontjából semmi jelentősége nincs, hogy hátul, elől vagy felül tapad meg a méhlepény. Az mellső falon tapadó méhlepény esetén előfordulhat, hogy az anyuka csak később érzi meg az első magzatmozgásokat.

Gondot csak az okozhat, ha a méhszáj környékén tapad meg, azaz ún. mélyen fekvő méhlepényről beszélünk. Ebben az esetben fontos tudni, hogy a terhesség melyik szakaszában jár a kismama. Az első harmadban gyakori a méhszájon való tapadás, azonban a méh növekedésével a lepény feljebb csúszhat. A terhesség vége felé közeledve azonban a mélyen fekvő lepény vérzéseket okozhat és általában ebben az esetben császármetszéssel hozzák világra a babát.

Sok anyukánál ijedtséget vált ki, amikor azt olvassa a leletén, hogy “a méhlepény a fundusban tapad”, pedig itt egyszerűen csak arról van szó, hogy a méh tetején tapadt meg a lepény, ez a legideálisabb megoldás.

A mellső fali tapadás egyetlen hátránya, hogy ha császármetszésre kerül a sor, akkor a sebésznek oda kell rá figyelni, hogy bele ne vágjon a lepénybe a műtét során.

Nagy ritkán előfordulhat, hogy leválik a lepény, ami meglehetősen ritka szövődmény és az okai sem tisztázottak (vérképzési zavarok, betegségek okozhatják, akár öröklődő módon is, de általában súlyos balesetekkor lép fel). Ha bekövetkezik, akkor annak egyértelmű jele a nagy mennyiségű vérzés. Ha ilyet tapasztalsz azonnal kórházba kell menni, mentőt hívni, mert ilyenkor azonnal ki kell venni a babát, hiszen lepény hiányában nem kap levegőt, táplálékot.

Szüléskor

A méhszájon tapadó lepény miatt azonnali császárra van szükség, sőt ebben az esetben általában programozott császármetszésre kerül sor.

Normál szülés esetén a szülés után nem sokkal (kb. 5-20 perc múlva) a lepény magától távozik. Ilyenkor ellenőrzik, hogy az egész lepény kijött-e és ha nem, akkor küretre kerül sor.

Öregszik a lepény

Nagyjából a 25. hétig tökéletes (azaz ún. 0 állapotú a lepény), ezután elkezd öregedni, meszesedni, amit az ultrahangvizsgálatokon mindig fel is jegyeznek. A 25. hét után már általában 1-es érettségi fokozatú a lepény, majd tovább “érik” egészen a 3-as fokozatig. A lepény érettségéből többé-kevésbé következtethetünk a szülés várható időpontjára is, hiszen minél öregebb a lepény, annál kevésbé tudja a babát ellátni.

Címkék: méhlepény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.