Városlista
2023. december 10, vasárnap - Judit

Hírek

2010. Szeptember 30. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Amputált végtaggal, holtan feküdtek egymáson

Amputált végtaggal, holtan feküdtek egymáson

Tömegsírt találtak egy ásatáson Miskolcon, a Herman Ottó Múzeum közvetlen közelében. A sírban 22 csontvázat találtak egymáson eltemetve. A régészek egyelőre találgatnak, mikor és hogyan kerültek oda a csontok, a legvalószínűbbnek az

A régészek szerint második világháborús katonák csontvázát találták meg, bár ez egyelőre csak egy feltételezés. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum ősrégésze azt mondta, nem találtak katonákra utaló tárgyakat, például katonazubbonyról származó gombot, csatot, viszont sok csontváznál látszik, hogy amputálták a végtagjaikat.

A 22 csontváz öt rétegben feküdt a fél méter mély sírban. A területen korábban egy 18.-ik századi lakóház maradványait találták meg. Először azt gondolták, hogy az 1873-as kolerajárvány áldozatait temették oda, most az tűnik valószínűbbnek, hogy az épületben a második világháborúban kórház működhetett. Hogy miért tömegsírban temették el a holtakat, még nem lehet tudni.

A területet azért kutatják át a régészek, mert itt épül az a múzeumi szárny, amelyben a három éve, Bükkábrányban megtalált nyolc millió éves mocsári ciprusokat állítják majd ki.

Az ásatást az építkezés miatt a héten be kell fejezni. A csontvázakra további vizsgálatok várnak, azt követően méltó helyen mindet újratemetik.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 12:46, vasárnap | Belföld

Több vonat menetrendeje változik a győri fővonalon

Több vonat közlekedését, menetidejét befolyásolja a győri fővonalon a havas időjárás - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.

2023. December 10. 12:45, vasárnap | Belföld

Vasárnaptól érvényes a MÁV-VOLÁN-csoport 2023/2024-es menetrendje

Vasárnaptól érvényes a MÁV-VOLÁN-csoport új 2023/2024-es menetrendje, amely számos vonalon érinti a vasúti és a helyközi autóbuszos közlekedést, továbbá a HÉV-eket - közölte közlekedési társaság az MTI-vel.

2023. December 10. 07:54, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. December 10. 07:50, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: hetvenenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

Ukrajna európai uniós csatlakozása egy \"hetvenezer milliárd forintos kérdés\", amelyről példátlan gyorsasággal és kellő tájékoztatás nélkül döntenének Brüsszelben