Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Május 11. 07:11, hétfő | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztás első fordulóját

Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztás első fordulóját

A legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság jelöltje, Andrzej Duda nyerte meg a lengyelországi elnökválasztás első fordulóját, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így második fordulót kell tartani.

Derül ki az IPSOS közvélemény-kutató intézet által a szavazófülkéket elhagyók körében végzett felmérésből.

A részvételi arány becslések szerint viszonylag alacsony volt, a szavazásra jogosultak 49,4 százaléka élt választójogával.

Duda a szavazatok 34,8 százalékát nyerte el. Mögötte a kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowski végzett a voksok 32,2 százalékával. A harmadik az áprilisi felmérésekben váratlanul előretörő független Pawel Kukiz lett, viszonylag magas, 20,3 százalékos aránnyal.

A közölt becslések szerint az euroszkeptikus KORWIN párt elnöke, Janusz Korwin-Mikke 4,4 százalékkal végzett, Magdalena Ogórek, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) jelöltje 2,4 százalékra tett szert, Adam Jarubas, a kisebbik kormánykoalíciós erő, a Lengyel Parasztpárt (PSL) jelöltje a voksok 1,6 százalékát kapta meg, míg a balliberális és antiklerikális Janusz Palikot 1,5 százalékot szerzett.

Komorowski és Duda egyaránt gratulált a jó eredményt elérő harmadik befutónak, Pawel Kukiznak. Mindketten nyitottnak mondták magukat a Kukiz által sürgetett egyéni választókerületek bevezetéséről szóló párbeszédre.

Komorowski televíziós vitára hívta Dudát. Kijelentette: az eredményt úgy kell felfogni, hogy az "a hatalomban lévők szélesebb értelmű táborának" szóló figyelmeztetés. Az eredményből azt a következtetést lehet levonni, hogy "a politikusoknak jobban kell figyelniük a szavazók hangjára" - tette hozzá.

Duda elfogadta a meghívást, megjegyezve, hogy azt már négy hónapja várta. Arra utalt, hogy Komorowski az első forduló előtt nem akart televíziós vitát. A PiS jelöltje hangsúlyozta, hogy még csak az exit poll-eredményeket ismerik, és hogy a két forduló között mindenképpen kemény munkára van szükség.

Az exit poll-eredményeket a leghevesebb örömkitörésekkel Pawel Kukiz választási stábja fogadta. Mivel a jelölt közkedvelt punk-rock énekes, koncertet rendeztek, amelyen ő is szerepelt. Kukiz beszédében megköszönte azt a támogatást, amelyet apjától kapott az elnökválasztási küzdelemhez. A jelölt csütörtökön felfüggesztette kampányát apja betegsége miatt.

A hivatalos részeredményeket vasárnap éjjeltől folyamatosan töltik majd fel az országos választási bizottság (PKW) honlapjára. A végleges eredményt a PKW legkorábban keddre ígérte.

A második forduló május 24-én esedékes.

A vasárnapi választáson 27 ezer 817 választóhelyiségben mintegy 30 millió ember voksolhatott, ebből körülbelül 192 ezren külföldön adhatták le szavazatukat. Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen, kétfordulós elnökválasztást. A második fordulóra akkor kerül sor, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét.

Címkék: lengyel, választás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése