Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Április 02. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Áprilisban döntés születhet a Klik átalakításáról

Áprilisban döntés születhet a Klik átalakításáról

Várhatóan áprilisban megszülethet a kormány döntése a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításáról - tudatta az oktatási államtitkárság pénteken.

Közlésük szerint az Emmi azt javasolja, hogy az új, július 1-jétől működő struktúrában 60 fenntartó legyen, amelyek önálló jogi szervek lennének, és önálló költségvetéssel, szakmai, gazdálkodási jogosítvánnyal bírnának.

Az elképzelések szerint tankerületeket összevonnának, de megyehatárokat nem lépnének át. Egy-egy fenntartóhoz mintegy 50-60 iskola tartozhat, de ennek meghatározását befolyásolja a gyerekek létszáma, az iskolák száma, költségvetése és a fizikai távolság is.

Az új fenntartók mintegy 5-10 milliárdos költségvetési szervek lehetnek, azokon a számításokon, hogy ez mennyi költségvetési pluszforrást igényelhet, jelenleg dolgoznak.

A gazdálkodási és az irányítási funkciót szétválasztanák, egyfajta duális modellben gondolkodik a tárca - ismertették.

Lesz egy központi szerv is, a tárca és a 60 fenntartó között, ez azonban egészen kicsi lenne, irányítástervezési, stratégiai feladatai lennének.

Az államtitkárság cáfolta, hogy egy olyan megaszervezet jönne létre, amely az egyetemeket is magában foglalja.

Jelezték: a fenti opció mellett még öt lehetséges modell is napirenden van, ezeket is a kormány elé viszik, és a kabinet hozza meg a végső döntést még április elején.

Tájékoztattak arról is, hogy várhatóan szeptembertől az első és a második évfolyamon eltörlik a tartós tankönyvek rendszerét, ilyen kisdiákoktól ugyanis nehéz elvárni, hogy úgy kezeljék ezeket a kiadványokat, mint a felsőbb évesek.

A közlés szerint megállapodásra jutottak a szakszervezetekkel abban, hogy az érettségin a régi és az új történelematlaszokat is lehet használni.

A hétfői sztrájkbizottsági tárgyalással összefüggésben közölték: vitás kérdés még a tankönyvpiac és tankönyvválasztás ügye, a kötelező órák 22-ben vagy 26-ban való meghatározása, az állami fenntartás és a pótlékok.

Az államtitkárság a Tanítanék mozgalom újabb polgári engedetlenségi akciójára reagálva jelezte: továbbra is várják képviselőiket a köznevelési kerekasztal ülésére. A tárca semmilyen meghívót nem kapott, ami tárgyalásra vonatkozna, ha ilyen érkezik, megfontolják.

Úgy nehéz egyeztetni, ha az a jelzés érkezik, hogy a mozgalom nem enged a 12 pontjából - közölték.

Címkék: köznevelés, klik, oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.