Városlista
2023. december 8, péntek - Mária

Hírek

2011. December 04. 14:23, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Aprópénzt dobáltak Gaskónak a tüntetők

Aprópénzt dobáltak Gaskónak a tüntetők

Öt nagy szakszervezet és az Egymillióan a sajtószabadságért-mozgalom is demonstrációt tartott szombat délután, a fővárosban, a Munka Törvénykönyvének aláírása és a kormány politikája ellen tiltakozva.

A szakszervezeti tüntetésen megjelent Gaskó István, aki a Liga Szakszervezetek vezetőjeként fogadta el a törvénykönyvet - őt aprópénzzel dobálták meg a tüntetők.

Szombatra a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma hirdetett meg demonstrációt, amihez aztán négy másik érdekképviselet: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Liga Szakszervezetek és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) is csatlakozott. A közszolgálati megmozduláshoz később a Magyar Szolidaritási Mozgalom tüntetői - rendőrök, vámosok, tűzoltók és katonák – is társultak, saját, Clark Ádám téri demonstrációjuk után. Így végül több ezres tüntető tömeg gyűlt össze a Széchenyi téren, s hallgatta a „Kockán az életed”-című megmozdulás szónokait. Tamás Gáspár Miklós az egyik felszólaló arról beszélt, hogy a Munka Törvénykönyvének pénteki aláírása – melyen három szakszervezet vett részt – a „magyar szakszervezeti történelem egyik legsötétebb napja volt”, Gerő András történész pedig azt fejtegette, hogy a polgári, konzervatív kormánynak senki sem adott felhatalmazást a „forradalomra”.

A rendezvényen megjelent Gaskó István, aki elé a tüntetők aprópénzt dobáltak és árulónak nevezték. A LIGA elnöke úgy vélte, az őt szidalmazók tévednek és ezt hamarosan be is fogják látni. A megmozdulás után több száz demonstráló vonult át a Képviselői Irodaház elé az „Egymillióan a sajtószabadságért!” Facebook-csoport által szervezett tüntetésre. Itt a kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakoztak, és Matolcsy György leváltását követelték a tüntetők; igényként fogalmaztassák meg azt is, hogy a kabinet tájékoztassa a társadalmat az IMF-fel készülő szerződés részleteiről

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség /archívum

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:39, péntek | Belföld

Orbán Viktor: nem időszerű Ukrajna EU-csatlakozása

2023. December 08. 09:30, péntek | Belföld

Advent vasárnap kezdenek kétnapos sztrájkba a Volán dolgozók

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, és az azt követő hétfőre munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál.

2023. December 08. 07:45, péntek | Belföld

Lázár János: az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformja készül

Az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformját készíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-Volán Csoporttal - jelentette be a közösségi oldalán csütörtökön Lázár János.