Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2010. December 16. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Árvíz: már egy utat is át kellett vágni

Árvíz: már egy utat is át kellett vágni

Több ház vízben áll a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón, a városban a belvíz miatt egy utat is át kellett vágni, hogy el tudják terelni a nagy mennyiségű csapadékot. Szabolcsban minden idők harmadik legnagyobb vízszintje mellett v

Újfehértón már több ház nappalijában áll a víz. Hiába szivattyúznak folyamatosan, a földek telítettek, nem tudják elnyelni a csapadékot. A városban az egyik utcát át kellett vágni, hogy elvezessék a vizet, a csatorna partfala ugyanis több helyen beszakadt. Egymillió köbméter vizet kell átemelni, hogy megvédjék a város egyik frekventált területét.

- Ahol szükséges, ott homokzsákot biztosítunk. Másfél hét védekezés alatt négyezer homokzsákot felhasználtunk, és már meghaladta a 200 köbmétert a felhasznált homok mennyisége - mondta Újfehértó polgármestere, Nagy Sándor.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több száz házat veszélyeztet az árvíz és a belvíz. A napokban az erős fagyok ugyan enyhíthettek a kialakult helyzeten, több udvarban befagyott a felgyülemlett víz. A szakemberek elhúzódó védekezésre készülnek.

Záhonytól mintegy, 16 óra alatt vonult le az árhullám a Tisza felső szakaszán, az eddigi harmadik legnagyobb vízszinttel. Szinte mindenhol pakolják a homokzsákokat, hogy a szivárgásokat meg tudják szüntetni.

- Belvíz tekintetében ez a 314 ezer hektár elöntés stabilizálódni látszik. Ebből 170 ezer szántó, és 4-5 százezerre becsüljük a használatlan földterületek nagyságát - ennek nagy változásával egyelőre nem tudok számolni - mondta a hírTV-nek Láng István.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője bejelentette: folytatják a Vásárhelyi-tervet. Töltéseket erősítenek, tovább építik a tározókat, amelyekkel hosszú távon megelőzhető lesz, hogy településeket öntsenek el a folyók, és újból felállítják a másfél éve megszüntetett mobilizálható védelmi osztagot. Az ár és belvízi védekezés eddig 25 milliárd forintba került. (rá)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül

2024. Július 28. 11:01, vasárnap | Belföld

Tusványos - Orbán Viktor: ha Európa nem tér észhez, magára marad ebben a háborúban

Megkezdődött egy békepárti \"erjedés\" és ha Európa nem hagy fel háborúpárti álláspontjával, magára marad ebben a háborúban

2024. Július 28. 10:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 30. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent