Városlista
2023. december 4, hétfő - Barbara, Borbála

Hírek

2023. November 19. 07:13, vasárnap | Helyi

Árvízvédelmi projektet adtak át Lébénynél

Árvízvédelmi projektet adtak át Lébénynél

Közel négymilliárd forintból valósult meg a Rába és a Rábca folyó mentesített öblözeteinek árvízvédelmi fejlesztése című projekt, melyet kedden a lébényi zsilipnél mutattak be.

A beruházásnak köszönhetően 62 település hetvenezer lakója árvízvédelmi biztonsága nőtt.

A projektben, a kijelölt Rába jobbparti szükségtározó területén megépült a Kemenesszentpétert védő másodrendű árvízvédelmi töltés, valamint 4 db árapasztó vápa kialakításával jelentősen javult a nagyvízi meder levezetőképessége az érintett folyószakaszon. További fontos rábai projektelem a Pápoci fenékküszöb, melynek megvalósításával, a kisvízszintek emelésével kettős cél érhető el: biztosítja a meder és zátonyok állandó vízborítását kisvizes időszakban, visszaszorítva a növényzetet és emelve a térségi talajvízszinteket, valamint frissvíz utánpótlást biztosít a Pápoci-holtágban, amely a természetes környezet megőrzése szempontjából is kedvező.

A Rábca mentén a Mosonszentjánosi, Mosonszentmiklósi, Lébényi, és Börcsi zsilipek rossz állapota korábban az elsőrendű védvonal állékonyságát veszélyeztette, így az öblözet árvízi elöntési veszélyének csökkentése érdekében az átépítésük már régóta indokolt volt. A régi zsilipeket a kivitelező ideiglenes körtöltések védelme mellett teljesen elbontotta, az új, vasbeton szerkezetű műtárgyak pedig a kor színvonalának megfelelő, acél elzárószerkezetekkel és elektromos mozgatóberendezésekkel épültek meg.

A műtárgyakon kívül átépültek a csatlakozó mederszakaszok is, ahol a műtárgy külvízi és belvízi oldalán új vízmércék biztosítják a zavartalan vízrajzi észlelést.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 04. 08:11, hétfő | Helyi

Karate Dana Kupa Győrben

Tíz ország több, mint 300 versenyzője lépett tatamira a Kiokusin karate Dana Kupán az Egyetemi csarnokban.

2023. December 04. 07:16, hétfő | Helyi

Országos zöldenergia-roadshow indult Győrben

A rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés vezetője indította el szerdán a győri Mobilis Interaktív Élményközpontban.

2023. December 04. 06:00, hétfő | Helyi

Felhős, borult idő várható a héten

Jobbára felhős, borult idő várható a héten, de kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőzetben.

2023. December 03. 09:14, vasárnap | Helyi

Hétfőtől aszfaltozási munkák kezdődnek a győri Széchenyi hídon

A Magyar Közút a győri Széchenyi Mosoni-Duna hídon aszfaltozási munkákat végez december 4-8. között