Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Június 27. 17:38, szerda | Helyi

Átadták a Szent László díjakat Győrben

Átadták a Szent László díjakat Győrben

Az önkormányzat és a Győri Egyházmegye közös programokkal emlékezett a lovagkirályra. A Szent László díjakat idén három személy és egy közösség kapta.

Az önkormányzat és a Győri Egyházmegye közös programokkal emlékezett a lovagkirályra. A Szent László díjakat idén három személy és egy közösség kapta.

A június 27-i, László-napi ünnepségsorozat a díszközgyűléssel kezdődött, amelyen Radnóti Ákos alpolgármester emlékezett vissza a tavalyi, különleges esztendőre, a Szent László évre. „Az idei év újra a szokásos kerékvágásban zajlik, de a tiszteletünk egyáltalán nem halványul. Mi, győriek ugyanis Szent László tiszteletét tudatosan és tudattalanul is őrizzük, a nagy király nemes jelleme, nemzete iránti elkötelezettsége, keresztényi szeretete igazodási pontként szolgál mindannyiunk számára.” – mondta.

A Szent László-i hagyomány folytatására hívta fel a figyelmet: „Szilárd gyökereink vannak, olyan gyökereink, amely lehetővé tették a történelem során, hogy a hatalmas viharok se tudják tövestől kicsavarni a fát, amelyet magyar nemzetnek nevezünk. Ezeket a gyökereket nem szabad elsorvasztanunk, de ezeket a gyökereket csak mi tudjuk megóvni, helyettünk más nem fogja ápolni, nem fogja továbbadni az újabb és újabb generációknak értékeinket, egészen egyszerűen azért, mert ez a mi feladatunk, és ez a mi küldetésünk.”

Az alpolgármester végezetül kitért Győr 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatára: "Mi, Győrben úgy gondoljuk, hogy méltó képviselői lennénk a magyar kultúrának Európában. Pezsgő kulturális életünk, fesztiváljaink, természeti és épített környezetünk támasztja alá, hogy az ország műemlékekben harmadik leggazdagabb városaként, a lovagkirály ereklyéjének és a Szent László-i örökség őrzőjeként Győr méltó lenne arra, hogy a tavalyi EYOF, vagyis a sport-béli vendéglátás után a kultúra terén is fogadjuk a kontinenst."

A díszközgyűlésen dr. Somogyi Tivadar alpolgármester olvasta fel a Szent László-díjakkal kapcsolatos határozatokat, az elismeréseket pedig Borkai Zsolt polgármester adta át.

Csorba János evangélikus lelkész a Győrben végzett eredményes lelkészi tevékenysége és az Insula Lutherana épületegyüttesének felújításával kapcsolatban tanúsított kiváló munkája elismeréseként vehette át a kitüntetést. A Győri Filharmonikus Zenekarnak öt évtizedes magas színvonalú, nemzetközi szinten is elismert zeneművészeti tevékenysége, Győr és az ország kulturális életében betöltött meghatározó szerepe miatt ítélték oda a díjat. Lentulai Attila református lelkész karitatív tevékenységével, a különböző egyházi közösségek közötti együttműködés elmélyítése érdekében kifejtett példamutató teljesítményével érdemelte ki a Szent László-érmet, míg Sike József sportlövőt a több évtizedes példamutató és eredményes sportolói teljesítménye elismeréseként tüntették ki.

Az ünnepség a Káptalandombon folytatódik, ahol a résztvevők megkoszorúzzák Szent László szobrát, este hatkor pedig a püspöki szentmise következik a Bazilikában, amit a hagyományos ünnepi körmenet zár.

Forrás: gyorplusz.hu - Papp Zsolt
Fotók: O. Jakócs Péter

Főkép: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.