Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. December 17. 16:30, kedd | Belföld

Átadták az Aase-díjakat, a Bálint Lajos Vándorgyűrűt és az Ivánka Csaba-díjat

Átadták az Aase-díjakat, a Bálint Lajos Vándorgyűrűt és az Ivánka Csaba-díjat

Hétfőn adták át az idei Aase-díjat, a Bálint Lajos vándorgyűrűt, valamint az Ivánka Csaba-díjat.

Vannak olyan díjak, amelyek évek alatt nagyra nőnek. Naggyá válnak például azoktól a magán személyektől, akik alapították. De naggyá teszik azok is, akik megkapják. Ilyen az Aase-díj, amelyet Gobbi Hilda alapított, végakaratában hagyta a színházi szakmára, s így határozta meg, kiknek szánja: „az emlékezetes percek, pillanatok főszereplőinek”. Lehet azt mondani, hogy bizonyos epizódszerepek megformálói számára hozta létre az Aase-díjat. De Gobbi Hilda nem volt hajlandó használni például a „mellékszereplő” szót. Ő úgy gondolkodott, hogy a szerepektől függetlenül kétféle színész van jelen a színpadon: a „Színész” és a „Láthatatlan ember”, aki lehet ugyan főszereplő, de nevét csak a műsorfüzet őrzi.

Gobbi Hilda egész életében – bár nincsen sokszor a színen Peer Gynt anyja – az Aase-szerepét tartotta a legelmélyültebb, a legjobban megszenvedett alakításának. Játszotta 1941-ben és 1958-ban is. Ő a 41-est emlegette gyakran. „Abban tisztábban értem a szerephez, akkoriban halt meg az anyám” – nyilatkozta. Pontosan arról szól, azt fejezi ki az Aase-díj, hogyan ér valaki a szerephez.

1989-ben adták át először az Aase-díjakat a végakarat szerint 2-2 női és férfi színésznek, budapesti és vidéki művészeknek. A jelenlegi kuratórium tagjai: Egri Márta, Ráckevei Anna, Udvaros Dorottya, Gáspár Tibor és Márton András a következőknek ítélték oda 30. alkalommal 2019-ben a díjat:

Hullan Zsuzsának, a Vígszínház színművésznőjének, Spolarics Andreának, a Budaörsi Latinovits Színház színművésznőjének, Megyeri Zoltánnak, a tatabányai Jászai Mari Színház színművészének és Schneider Zoltánnak, a Radnóti Színház Színművészének.

A díjazottakat Bodolay Géza, az OSZMI igazgatója, valamint Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke köszöntötték.

A díjakat dr. Ragány Misa, az EMMI főosztályvezetője adta át stílusosan a Gobbi Hilda által alapított Bajor Gizi Színészmúzeumban.

A Bálint Lajos vándorgyűrűt idén dramaturg kapta: a Színházi Dramaturgok Céhének döntése alapján Gáspár Ildikó, az Örkény Színház dramaturg-rendezője. A gyűrűt Orbán Eszter, a Dramaturg Céh társelnöke adta át.

Az Ivánka Csaba-díjat a kuratórium döntése alapján Rancsó Dezsőnek, a Pesti Magyar Színház színművészének adta át Hámori Ildikó és Kubik Anna.

Forrás: szinhaz.org

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.