Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2015. Április 14. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átalakítja testünket a civilizáció

Átalakítja testünket a civilizáció

Egyre magasabbra növünk, és egyre kevésbé vagyunk agresszívak. Az intelligenciánk viszont hanyatlásnak indult - ezt köszönhetjük a civilizációnak. A kék szem és a fehér bőr is új jelenség.

Növekvő és hanyatló intelligencia

Az intelligencia mérése az 1930-as években kezdődött, és az évek előrehaladtával, a tudósok meglepő felfedezést tettek. Az átlagos teszteredmények ugyanis folyamatosan javultak, ezért, hogy az átlagot a százas értéken tartsák, folyamatosan nehezíteni kellett a teszteken. A mostani értékekkel számolva a mérések kezdetén az átlagos intelligencia még csak 80 körül alakult.

Az utóbbi években azonban a jelenség felfedezője, Flynn professzor és más kutatók is arra lettek figyelmesek, hogy a fiatalok körében csökkenni kezdett az intelligenciahányados, amit a számítógépes játékok elterjedésével és a szociális kapcsolatok gyengülésével magyaráztak – írja az egeszsegmagazin.com.

Testmagasság

Az egyik leglátványosabb átalakuláson az emberiség testmagassága ment át. Az 1850-es évek közepén az európai férfiak magassága átlagosan 160-165 cm volt, ma már ez az érték 175-180 cm. Európa legmagasabb nemzete a holland, itt a férfiak közel 25 centivel lettek magasabbak az elmúlt 150 évben. A szakértők egyetértenek abban, hogy a testmagasság növekedése a jobb táplálkozásnak köszönhető.

Kevesebb agresszió, nőies férfiak

A Utah Egyetem kutatásai szerint 50 ezer évvel ezelőtt radikális ütemben kezdett csökkenni az emberiség tesztoszteronszintje, és vele együtt az agresszivitás is, ami alapvető szerepet játszott a modern civilizáció kialakulásában. Megjelent az együttműködés és a modern eszközhasználat, és ezzel együtt a fejlődés is.

Ami egykor örvendetes volt, ma már ijesztő szintre lépett. A férfiak tesztoszteronszintje az utóbbi évtizedekben évente 1%-kal csökken. Azaz egyre inkább elnőiesednek a férfiak, ami már a termékenységet is rontja. Az okok összetettek, az elhízás, a stressz, és a környezeti ártalmak együttesen felelősek a tesztoszteronszint csökkenéséért.

A fehér bőr

Európában természetesnek vesszük a fehér bőrszínt, pedig evolúciós léptékben ez egy hatalmas újdonság. A legújabb kutatások szerint a fehér bőrszín nagyjából 10-15 ezer éve kezdett kialakulni, és még néhány ezer éve is terjedőben volt az ezért felelős gén.

A világos bőrszín a magasabb szélességi körökön, ahol kevesebb a napsütés, rendkívül fontos volt a túléléshez. A fehér bőr ugyanis több D-vitamint termel, ami számos evolúciós előnyt biztosított, így például csökkentette a gyermekhalandóságot is.

Kék szem

A világ első ismert kék szemű embere alig hétezer éves. A Nature magazin beszámolója szerint a spanyolországi leletben genetikusok bukkantak a kék szem létrejöttéért felelős DNS-re. A kutatók azt is megállapították, hogy a világ első kék szemű embere sötét bőrű volt. A feltételezések szerint a kék szem elsőként tízezer éve jelenhetett meg a Fekete-tenger környékén élő emberek körében.

Laktózérzékenység

Az emberek döntő része sokáig képtelen volt a tejben lévő cukorfélét, a laktózt lebontani. A mezőgazdasági forradalom kibontakozásával, a tej megjelenésével ez azonban kulcsfontosságúvá vált. Mintegy tízezer éve megjelent egy új mutáció, amely hatására a szervezet képessé vált a tejfogyasztásra. Ez azonban nem jutott el mindenhová.

Míg a nyugati társadalmakban a laktózérzékenység alig van jelen, Afrikában a lakosság döntő része képtelen feldolgozni a laktózt. Európa déli államaiban is magasabb a laktózérzékenység, ezért is népszerű itt a sajtfogyasztás, a tejjel szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.