Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2012. Május 31. 07:05, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Atradius: bajban lesznek a műszaki boltok

Atradius: bajban lesznek a műszaki boltok

A háztartási gépeket előállító és forgalmazó vállalkozások lehetnek az idén várhatóan 2,7 százalékkal csökkenő lakossági fogyasztás vesztesei, egyes termékcsoportok iránt már az év első hónapjaiban esett a kereslet.

Derül ki az Atradius Hitelbiztosító iparági előrejelzéséből. Az Atradius szerint a hipermarketekkel küzdő, kis alapterületű műszakicikk-üzleteket különösen rosszul érinti majd a zsugorodó fogyasztás.

A csökkenő hazai fogyasztás különösen rosszul érintheti a háztartási gépeket gyártó és forgalmazó hazai vállalkozásokat – állítja legfrissebb iparági előrejelzésében az Atradius Hitelbiztosító. Az Atradius, amely kutatásában több mint 1 000 hazai vállalkozás gazdálkodási adatait elemezte, összességében 50 milliárd forintot meghaladó kitettséget kezel az iparágban.

Az Atradius prognózisa szerint, bár a hazai lakosság fogyasztása – 0,1 százalékos növekedés mellett – tavaly lényegében stagnált, 2012 végére már 2,7 százalékos csökkenéssel számolhatunk. Ezt többek között az is alátámasztja, hogy a magyar háztartások vásárlási hajlandósága az év első három hónapjában a valaha itthon mért legalacsonyabb szintre süllyedt.

A hitelbiztosító adataiból az derül ki, hogy 2012 első negyedévében Magyarországon 6 százalékkal csökkentek a háztartásigép-eladások 2011 első negyedévéhez képest. A változást leginkább a fagyasztószekrények és a szárítógépek piaca szenvedte meg, amely 10 százalékot meghaladó mértékben zsugorodott. Legkevésbé a mosogatógépek iránt csökkent a kereslet.

A hanyatló fogyasztás érzékenyen érinti a háztartási gépeket árusító kiskereskedelmi egységeket: a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 2012 februárjában 2,7 százalékkal esett vissza az előző év februárjához képest. A bútor-műszakicikk üzletekben pedig még ennél is nagyobb mértékű, közel kétszámjegyű, 9,9 százalékos zuhanás volt tapasztalható az előző év második hónapjához viszonyítva. Ráadásul, idén olyan egyedi fogyasztásélénkítő esemény sem várható, mint a tavalyi magánnyugdíj-pénztári reálhozamok kifizetése.

„A műszaki cikkeket árusító boltoknak emelkedő költségekkel, csökkenő haszonkulcsokkal és éles versennyel kell szembenézniük egy csökkenő kereslet jellemezte piacon. A kis alapterületű üzletek nehézségeit növeli, hogy a kisebb háztartási gépeket egyre többen a nagybevásárlások alkalmával, nagy alapterületű kiskereskedelmi egységekben, hipermarketekben veszik meg. Ugyancsak jellemző, hogy sok termékcsoportban a háztartásokra vetített ellátottság mértéke mostanra elérte a 100 százalékot” – foglalta össze Vanek Balázs az Atradius országigazgatója.

Vanek Balázs úgy látja, hogy ilyen piaci hangulatban a szállítóknak különösen óvatosan kell eljárniuk vevőikkel kapcsolatban, mert mostanra nem maradt elég tartalék a késedelmes fizetések finanszírozására.

Az Atradiusnál úgy vélik, hogy a műszaki boltokkal szemben a háztartási gépeket gyártó vállalkozások és beszállítóik számára kiutat jelenthetnek az uniós piac nyújtotta lehetőségek. A hitelbiztosító előrejelzése szerint több európai országban növekedni fog a kereslet a háztartási gépek iránt: Franciaországban 3, míg Magyarország legjelentősebb exportpiacán, Németországban 2 százalék lehet a piac bővülésének mértéke 2012-ben.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 11. 06:00, hétfő | Belföld

Nobel-díj - Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette a Nobel-díjat

Átvette a Nobel-díjat vasárnap Stockholmban Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus.

2023. December 11. 05:00, hétfő | Belföld

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a munkabeszüntetés első napja

Az autóbusz-vezetők többsége a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért.

2023. December 10. 12:46, vasárnap | Belföld

Több vonat menetrendeje változik a győri fővonalon

Több vonat közlekedését, menetidejét befolyásolja a győri fővonalon a havas időjárás - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.