Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2013. Augusztus 06. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: orientpress

Autizmus: egyelőre kevés a szakember

Autizmus: egyelőre kevés a szakember

Ma még nincs elegendő autizmus-szakember Magyarországon, de az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai karán tavaly elindult egy Európában egyedülálló képzés, az Autizmus Spektrum Pedagógiája szakirány. Ez válasz lehet arra a gyakori problémára, hogy a diagnosztizálást követően a szülők nehezen találnak megfelelő színvonalú, rendszeres ellátást gyermeküknek. Különösen a jó képességű, autizmussal élő gyerekek oktatása jelent komoly kihívást – fejtette ki a Rádió Orienten Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke és Stefanik Krisztina autizmus-szakértő.

A közoktatásban sokat léptünk előre az elmúlt 25 évben, azonban a felnőtt ellátásban, a foglalkoztatásban és a korai fejlesztésben jelentős elmaradásaink vannak – emelte ki Stefanik Krisztina. Az Autizmus Spektrum Pedagógiája szakirány vezetője (ELTE BGGYK) további gondként a jó képességű, autizmussal élő gyermekek és felnőttek helyzetének megoldatlanságát hangsúlyozta. Gyakori, hogy a szülők csak nagy erőfeszítések, plusz költségek árán tudják megteremteni a gyermekeik fejlődését elősegítő fejlesztést. Ugyanakkor – természetesen nem csak a jó képességekkel rendelkező személyek ellátásában találunk „fehér foltokat”. Az autizmus-szakértő hangsúlyozta: az európai színvonalú, tudományosan alátámasztott diagnosztika, oktatás, terápia már Magyarországon is jelen van, a nagy probléma, hogy még nem elegendő a kapacitás ahhoz, hogy a minőségi ellátás minden érintett számára hozzáférhető legyen. Kővári Edit hozzátette, egy autista gyermek mellett picit gyógypedagógussá kell válnia a szülőnek is.

Az AOSZ fő célja, hogy közvetítő szerepet játsszon a hatóságok és az érintett családok között. Kővári Edit elnök elmondta, a társadalomtól nem feltétlenül várható el, hogy megfelelően kezelje az autizmussal élő embereket. „Az AOSZ szerepe az érintettek segítése és az emberek ismereteinek bővítése. Ennek egyik csatornája a középiskolákban tartott szemléletformáló program, amely az integráltan tanuló autista fiatalok mindennapjait kívánja megkönnyíteni”. Hozzátette, a projekt hiába terjeszkedett az általános iskolák és a főiskolák felé, az élet számtalan további területén lenne rá szükség, így a hatóságoknak is szívesen tartanak majd felkészítést.

Stefanik Krisztina kifejtette, a veleszületett fejlődési zavar mértéke és megnyilvánulási formája széles skálán variálódik. „Az autizmus jó értelmi képességekkel, kiemelkedően magas intelligenciával, de akár értelmi fogyatékossággal is társulhat. A jellemzően több gén által meghatározott zavar erőteljesen akadályozza a társas világban való eligazodást a többi ember viselkedésének megértését. A sajátos genetikai háttér eltérő agyfejlődéshez és agyműködéshez, így eltérő viselkedéses képhez vezet”. Az autizmust legkorábban 18 hónapos kor körül lehet felismerni, de leggyakrabban 2-3 éves kor körül lehetséges a korai diagnosztika. Annak ellenére, hogy itthon is egyre korábban kerülnek szakemberhez autizmus gyanújával a gyermekek, nem ritkák a későbbi életkorokban és a felnőttkorban felismert esetek sem. A korai fejlesztés hatékonysága bizonyított, de fontos tudni azt is, hogy bármilyen életkorban életminőség-javulást érhetünk el, ha jól képzett szakemberek intenzíven dolgoznak együtt autizmussal élő embertársainkkal.

Az eltérő megnyilvánulási formák miatt a fejlődési zavar felismerése nem könnyű feladat. A szakértő elmondta, az első szülői aggodalmak között gyakran a beszédfejlődés késése jelenik meg – ez azonban nem csak az autizmus tünete lehet. „A gyanú akkor erősödik, amikor a gyermek nem is próbálja más, metakommunikációs eszközökkel kifejezni magát.” További lehetséges tünet, ha a gyermek furcsa elfoglaltságokban leli örömét, valamint, ha kortársaival kevésbé tud kapcsolatot, játékot kezdeményezni, fenntartani.

Sok szülő nem tudja, vagy nem akarja felvállalni környezete megfelelő informálását – így az autista gyerekeket az emberek neveletlennek és rossznak titulálják. Kővári Edit a helyzet kommunikálását emelte ki fontos elemként. Van olyan család, amely kitűzi a mellére, hogy autista tagja van, míg mások inkább rejtegetik problémáikat. Egy fiatal férfi például saját kártyát gyártott, amellyel tájékoztatja környezetét arról, hogy milyen nehézségekkel küzd. A vendégek hangsúlyozták: kölcsönös megértési problémával állunk szemben. Nem várhatjuk el, hogy csak az autizmussal élő ember lépjen az autizmussal nem élő többség felé.

Az autizmussal élők munkaerő-piaci elhelyezkedését a spektrumzavar mértéke befolyásolja. Az AOSZ elnöke elmondta, a nyílt munkaerőpiacon önállóan vagy támogatással elhelyezkedő érintettek mellett védett környezetben, vagy egyáltalán nem dolgozó autizmussal élő emberekkel is lehet találkozni. Kővári Edit a foglalkoztatási helyzet ismertetésekor a támogató programokról is szót ejtett. Az úgynevezett 8 Pont Projekt célja bázisintézmények, szakértői hálózat, rövid szakemberképzések, hasznos adatbázisok létrehozása. Emellett a kormány 1,2 milliárd értékben foglalkoztatást segítő projektet is indít. „El szeretnénk érni, hogy Magyarországon területileg kiegyenlítetten, minden autizmussal élő személynek hasonló lehetőségei legyenek” – jelentette ki az AOSZ elnöke.

Az Autism Europe (AE) - az autista embereket képviselő szervezet – háromévente rendezi meg a Nemzetközi Autizmus Kongresszust. A sorrendben tizedik, 2013–as kongresszus rendezési jogát az Autisták Országos Szövetsége nyerte el. A rendezvény alkalmat ad arra, hogy áttekintsük az autizmus múltját, hogyan alakultak ki az európai ellátások, de megismerhetjük azokat az IT technológiákat is, amik ma még talán úttörőek az autizmus esetében. A szeptemberi rendezvény három napja alatt a résztvevők több mint 100 szakmai előadást hallgathatnak meg, szakmai fórumokon, workshopokon vehetnek részt és autista művészek munkáiból is nyílik kiállítás. A kongresszusra immár több mint ezer résztvevő regisztrált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.