Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2010. December 28. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Autópálya-matrica: egész évben azonos áron

Autópálya-matrica: egész évben azonos áron

Átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek január elsejével az úthasználati díjak - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hozzátéve, hogy a személygépkocsik négynapos e-matricája egész évben azonos áron lesz kapható. A pótdíjak ugy

Drágul a négynapos autópálya-matrica a személyautóknak: az idei nyári árakhoz képest 7,8 százalékkal kerül majd többe, ám szezonon kívül 23,9 százalékos lesz a drágulás. Megszűnik ugyanis a díjstruktúrában a szezonon kívüli kedvezményes jegy. A személyautókra érvényes matrica így egész évben 1650 forintért vehető majd meg, noha eddig május 1. és szeptember 30. között 1530, az év fennmaradó időszakában pedig 1170 forintba került.

A tájékoztatás szerint a téli díjkedvezményének megszüntetését az indokolja, hogy a téli és nyári forgalom mértéke kiegyenlítettebbé vált, és a téli üzemeltetés költségei magasabbak a nyáriénál. A minisztérium szerint a díjemelésének elsődleges oka az euró/forint árfolyam változása.

Változnak a pótdíjak is: 15 napon belüli befizetés esetén 2-10 százalékos a csökkenés, míg a 15 napon túli befizetésnél 7-17 százalékos a növekedés. A minisztérium szerint a 2011-re becsülhető nettó díj- és pótdíjbevétel 47,3 milliárd forint lehet, ami a várható idei bevételt mintegy 4 milliárd forinttal haladja meg.

A tájékoztatás szerint nem emelkednek január elsejétől a helyközi közösségi közlekedés tarifái. Az utasok a jövő évben is változatlan árakon válthatnak jegyet vagy bérletet a távolsági és elővárosi autóbuszokra, vonatokra. (rá)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.

2024. Július 29. 08:09, hétfő | Belföld

Indul a Digitális Állampolgárság Program

Indul a Digitális Állampolgárság Program, ősztől egyre több ügyet lehet mobiltelefonról intézni, s már lehet előregisztrálni a kormányablakokban

2024. Július 29. 08:08, hétfő | Belföld

Zömében derült, napos idő várható a héten

A héten derült, napos idő várható, csütörtöktől zivatarok is érkezhetnek - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül