Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. December 28. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Autópálya-matrica: egész évben azonos áron

Autópálya-matrica: egész évben azonos áron

Átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek január elsejével az úthasználati díjak - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hozzátéve, hogy a személygépkocsik négynapos e-matricája egész évben azonos áron lesz kapható. A pótdíjak ugy

Drágul a négynapos autópálya-matrica a személyautóknak: az idei nyári árakhoz képest 7,8 százalékkal kerül majd többe, ám szezonon kívül 23,9 százalékos lesz a drágulás. Megszűnik ugyanis a díjstruktúrában a szezonon kívüli kedvezményes jegy. A személyautókra érvényes matrica így egész évben 1650 forintért vehető majd meg, noha eddig május 1. és szeptember 30. között 1530, az év fennmaradó időszakában pedig 1170 forintba került.

A tájékoztatás szerint a téli díjkedvezményének megszüntetését az indokolja, hogy a téli és nyári forgalom mértéke kiegyenlítettebbé vált, és a téli üzemeltetés költségei magasabbak a nyáriénál. A minisztérium szerint a díjemelésének elsődleges oka az euró/forint árfolyam változása.

Változnak a pótdíjak is: 15 napon belüli befizetés esetén 2-10 százalékos a csökkenés, míg a 15 napon túli befizetésnél 7-17 százalékos a növekedés. A minisztérium szerint a 2011-re becsülhető nettó díj- és pótdíjbevétel 47,3 milliárd forint lehet, ami a várható idei bevételt mintegy 4 milliárd forinttal haladja meg.

A tájékoztatás szerint nem emelkednek január elsejétől a helyközi közösségi közlekedés tarifái. Az utasok a jövő évben is változatlan árakon válthatnak jegyet vagy bérletet a távolsági és elővárosi autóbuszokra, vonatokra. (rá)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.