Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Április 09. 07:09, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Az agresszív influenzavírus

Az agresszív influenzavírus

Kínában egyre csak nő a madárinfluenzával megfertőzöttek száma. Az óvintézkedések nagy mértékben elkezdődtek. De mi is az a madárinfulenza, mit kell róla tudni?

A madárinfluenza-vírus: H5N1 - hemagglutinin (H5 - a 16 típus egyike);
neuraminidáz (N1 - a 9 típus egyike);Elvi felépítés: hemagglutinin - Horgony a sejthez kötődéshez;neuraminidáz - Megakadályozza a vírusok összecsomósodását. (Az influenza-gyógyszer meggátolja.);örökítőanyag: RNS (ribonukleinsav);burok - Egy belső fehérjerétegből és egy, a gazdától kölcsönzött zsíranyagból áll. A vírusok gyorsan változnak, ezért a megelőző oltásokat évente meg kell ismételni. (Az oltóanyagot mindig az aktuális főkórokozóhoz kell készíteni.) A vírusoknak nincs saját anyagcseréjük, csak gazdasejtekben, pl. emberben szaporodhatnak. A gyógyszer a vírus szaporodását megállíthatja a testben és az influenza lefolyását gyengítheti. Célszerű az első tünetek megjelenésekor a lehető leggyorsabban bevenni. Jelenleg csak azok az emberek fertőződhetnek meg, akik nagyon szoros kapcsolatban állnak fertőzött madarakkal.

A hatóságok a lakosságot óvatosságra intik, a csirkehús és a tojás alapos megfőzését tanácsolják, mivel a vírus valószínűleg magas hőmérsékleten elpusztul.

Madárinfluenza - Tiszti főorvos: Magyarországot nem fenyegeti veszély

Paller Judit kiemelte: kicsi az esélye annak, hogy Magyarországon megjelenjen a betegség, kizárni azonban nem lehet. Ezért továbbra is azt kérik, hogy aki a közelmúltban Kínában járt és megbetegszik, azonnal forduljon orvoshoz.

Felhívják az Országos Mentőszolgálat, a háziorvosok és a kórházi orvosok figyelmét arra, hogy ha olyan influenzagyanús beteggel találkoznak, aki az elmúlt tíz napban Kínában járt, azt azonnal jelentsék az Országos Epidemiológiai Központnak, és onnan ezeket a légúti mintákat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai központi referencialaboratóriumába, Londonba továbbítják.
A magyar járványügyi hatóságot a múlt héten értesítette a WHO, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) arról, hogy Kínában egy új madárinfluenza-vírust azonosítottak, amely súlyos emberi megbetegedést képes okozni.

Paller Judit elmondta, hogy akiknél eddig a H7N9 vírust igazolták, azok nem voltak egymással kapcsolatban.
A tiszti főorvos közölte továbbá, a WHO jelenleg nem tartja indokoltnak utazási korlátozás bevezetését, de a Kínába utazóknak azt javasolják, hogy tartsák be a higiénés előírásokat, továbbá kerüljék el a baromfi- és kisállatpiacokat, s lehetőleg ne érintkezzenek szárnyasokkal.
Paller Judit hozzátette, hogy Magyarországon is folyamatosan figyelemmel követik a helyzetet, és rendszeres tájékoztatást adnak az esetlegesen szükségessé váló intézkedésekről.
A madárinfluenzának a közelmúltban Kínában megjelent H7N9-es, korábban emberen ki nem mutatott típusa vasárnap éjfélig 21 ember fertőzött meg, közülük hatan haltak meg, 621 hozzátartozójukat megfigyelik. A megbetegedések kivétel nélkül az ország keleti részén lévő területeket és Sanghaj városát érintetik. Utóbbiból jelentették eddig a legtöbb esetet, összesen tízet.

A kínai nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság hétfői sanghaji sajtótájékoztatóján arról számoltak be: egyelőre semmi jele annak, hogy a H7N9-es új madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedne. A hatóságok továbbra is vizsgálják a betegek közvetlen hozzátartozóit és rokonait, de eddig nem mutatták jelét a betegségnek, így kizárható, hogy járványról lenne szó.
A fertőzés elleni országos küzdelemre Kínában tárcaközi bizottságot hoztak létre, az állategészség-ügyi hivatalok intenzívebbé tették ellenőrzéseiket. Sanghajban már több mint 98 ezer szárnyast vágtak le, és legalább három keleti nagyvárosban bezáratták az élőbaromfi-piacokat. A hatóságok a lakosságot óvatosságra intik, a csirkehús és a tojás alapos megfőzését tanácsolják, mivel a vírus magas hőmérsékleten valószínűleg elpusztul.

Intézkedések:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyancsak nagy figyelemmel kíséri a fejleményeket, nemzetközi szinten gondoskodik a szakintézmények közötti megfelelő információáramlásról, szorgalmazza a megfelelő oltóanyag kikísérletezését, ugyanis a vírusnak erre a típusára egyelőre nincs vakcina.

Szakemberek szerint továbbra sincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne. A WHO egyelőre nem tartja szükségesnek a határátlépésnél a különleges ellenőrzés, az utazási vagy kereskedelmi korlátozásokat.

Kína képes a madárinfluenza terjedésének megállítására - szögezte le vasárnap az intézkedéseket koordináló egészségügyi főhatóság vezetője. Az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet jelentése szerint pedig már találtak egy gyógyszert, amellyel a kezdeti eredmények szerint hatásosan kezelhető a H7N9.

A legfrissebb jelentések arról számoltak be, hogy a vírus kísérleti reagenseit már az ország 409 influenzafigyelő állomására elszállították, továbbá a főbb kórházak is kaptak belőlük, hogy szükség esetén könnyen elvégezhessék a teszteket, és azonosíthassák a vírust.

Postagalambok tízezreinek oltásába kezdtek Kínában

A galambokat ingyenesen oltják be, és az eljárás körülbelül egy hétig fog tartani, de a vakcina nem a most terjedő H7N9-es típusnak, hanem egy másiknak az ellenszere - mondta Vang Kuan-zsung a városi galambszövetség főtitkára, hozzátéve, hogy a H7N9 elleni vakcinát még nem fejlesztették ki.

A szövetség a hétvégén sürgős körlevélben értesítette a galambászokat a postagalambokkal történő mindennemű verseny felfüggesztéséről, és hétfőn megkezdte a hobbisták fertőtlenítő szerekkel történő ellátását is.

Az óvintézkedésre inkább csak a közvélemény megnyugtatása miatt van szükség, mivel a H7N9 ritka esetben terjed élő galambok által. A szakemberek szerint ennek oka, hogy testük hőmérséklete 42 Celsius-fok, és ezen a hőmérsékleten a vírus többnyire már hatástalan. Az emberek elpusztult madarakkal történő érintkezése ugyanakkor veszélyt jelenthet - jegyzik meg.

A madárinfluenza új vírusának Kelet-Kínában eddig 24 fertőzöttje van, közülük hét eset végződött halállal. A sanghaji hatóságok a szárnyasok közül első ízben a 23 milliós metropolisz piacán találtak rá egy galamb mintában a H7N9-re. A felfedezést 98 ezer állat levágása követte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.