Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Június 13. 17:30, szerda | PR
Forrás: SPEEDFIT - Fitnesz és Szolárium Stúdió

Az alkohol sportra gyakorolt hatása

Az alkohol sportra gyakorolt hatása

Ahogy ígértem folytatnám a betegség sorozatomat, bár szívesebben írok az egészségről.

Sajnálatos módon még mindig nagy méreteket ölt az alkoholizmus vagy ha nem akarok drasztikusan fogalmazni, a mérték nélküli alkohol fogyasztás.
Fiatalok sokan teszik azt hogy „kínozzák” magukat a kondi teremben órákon át, hétköznap emelgetik a „vasakat” és hétvégén ezt leöblítik egy kis alkohollal. Ez még a kisebbik gond. Mi a helyzet a szenvedélybetegekkel?
Óvatosan vázolnám, hogy milyen hatással is van az emberi szervezetre az állandó alkoholizálás. Egy biztos ,növeli a szervezet hőveszteségét és csökkenti a kitartást. Aki 24 órával edzés előtt alkoholt fogyaszt, annál nagyobb a lehetősége az izomgörcsök fokozódásának. Tovább megyek, milyen hatással is van ez a sportképességekre? Ahhoz hogy energiánk legyen, vércukorra van szükségünk, ezt pedig a máj állítja elő a glükóz vérkeringésbe való felszabadításával. Az alkolhol azonban csökkenti ennek a cukornak az előállítását, ezért lesz kevesebb az energiánk és kevésbé leszünk kitartóak. Hatással van a központi idegrendszerre és lelassítja az adatfeldolgozás képességét az agyban. Egyszóval befolyásolja a reakciót, pontosságot, egyensúlyt, koordinációt. Azt hiszem nem ajánlott egy átitalozott éjszaka után boxmérkőzésre beállni! Továbbá ha van egy sérülés, a körülötte lévő lágy szövetnél, vérzést duzzanatot okozhat, több idő kell a felépüléshez.
Ezek mind csak a sportteljesítményünket és képességeinket befolyásolják, és nem beszéltem még arról, hogy fokozatosan teszi tönkre a májat, ill. az egész emberi szervezetet. Érdekességképp, az alkohol olyan hatékonyan bontja le a B6 vitamint és a folsavat, hogy az növeli a rák kialakulásának kockázatát is.
Nem érdemes ezzel játszani, igyunk sok vizet, izotóniás italt (vér sűrűségével megegyező töménységű ital ) és sportoljunk legalább hetente háromszor.

Írta: Borbély Éva


Várjuk szertetettel!


SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
SPEEDFIT

Fitnesz és Szolárium Stúdió

Győr ¨C Dunacenter
+36 96/528-448
http://www.speed-fit.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 08:35, kedd | PR

Belülről Győr: A város, ahol mindenki lakni akar

Győr, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városa, tökéletes egyensúlyt teremt a gazdag történelmi örökség és a modern városi élet között.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját