Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2013. Augusztus 18. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: orientpress

Az allergén gombák pollenszórása néhol nagyon magas szintre emelkedhet

Az allergén gombák pollenszórása néhol nagyon magas szintre emelkedhet

Az általános pollenterhelés ugyan csökkent az elmúlt napokban, azonban a kender pollenszórása felerősödött, az allergén gombáké - amely az arra érzékenyeknél akár asztmát is kiválthat - néhol a nagyon erős szintet is elérte - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton.

Mint írták az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a csalánfélék virágpora még mindig közepes koncentrációban van jelen a levegőben, Miskolcon a magas szintet is elérte. A kender virágporából leginkább közepes, illetve Győrött és Szekszárdon magas, Miskolcon nagyon magas koncentrációt is mértek. A parlagfű pollenkoncentrációja leginkább közepes volt, bár több városban egy-két napon elérte a magas szintet is. Közepes koncentrációban regisztrálták még több városban is az üröm pollenszemeit, illetve a libatopfélékét Szolnokon.

Ezek mellett a kültéri allergén gombák mennyisége magas, Zalaegerszegen, Győrött, Miskolcon és Szombathelyen nagyon magas szintet ért el. Az ÁNTSZ közleménye szerint ezek a gombák nagy mennyiségű spórát termelnek, amelyek a levegőbe jutva az arra érzékenyeknél allergiás megbetegedéseket, I-es és III-as típusú allergiát (szénanáthát, asztmát, hiperszenzitív pneumonítiszt) válthatnak ki.

A légköri koncentráció csökkentésének érdekében fontos, hogy a lakott területeken az erősen fertőzött növényeknél megfelelő módon védekezzenek a fertőzést kiváltó mézharmat termelő rovarok ellen - emelte ki az ÁNTSZ, kifejtve: a levéltetvek, lepkekabócák és más növénykártevő rovarok által kibocsátott ragacsos mézharmaton elszaporodó sötét színű mikroszkopikus gombák tömege, vagyis a korompenész a települések közterületein többnyire a hársfát, a szivarfát és az eperfát sújtja, de beltéri dísznövényeken is előfordulhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.