Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2017. Február 22. 07:31, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Az Egyesült Államok és Oroszország együttműködése nélkül nem oldhatók meg az Európát fenyegető biztonsági kihívások

Az Egyesült Államok és Oroszország együttműködése nélkül nem oldhatók meg az Európát fenyegető biztonsági kihívások

Az Egyesült Államok és Oroszország együttműködése nélkül nem oldhatók meg az Európát fenyegető biztonsági kihívások

- hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának konferenciáján elhangzott felszólalásában.

A világszervezet Biztonsági Tanácsában az ukrán elnökség az európai konfliktusokról szervezett miniszteri szintű vitát, amelyen felszólalt António Guterres ENSZ-főtitkár és Lamberto Zannier, az EBSZ főtitkára, valamint a Biztonsági Tanács öt állandó és tíz nem állandó tagjának képviselője is.

A magyar diplomácia vezetője beszédében rámutatott, hogy jelenleg Európának a hidegháború vége óta a legtöbb súlyos kihívással és konfliktussal kell szembenéznie. "Ezek a konfliktusok és biztonsági kihívások azonban nem kizárólag európaiak, hanem az Európát egyszerre sújtó nagyon sok biztonsági kihívásnak és fegyveres konfliktusnak globális összetevői, sokszor pedig globális okai is vannak" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy bár az európaiak sokat beszélnek arról, hogy ezeket a válságokat, fegyveres konfliktusokat, biztonsági fenyegetéseket hogyan kell vagy lehet megoldani, de ez nem kifejezetten az európaiakon múlik. Szijjártó Péter leszögezte: "Mi úgy látjuk, hogy az Európát fenyegető konfliktusokra csakis akkor lehet reális megoldás, ha változás lesz az orosz-amerikai viszonyban."

Beszédében Szijjártó Péter a magyarok történelmi tapasztalatára hivatkozva leszögezte: "amikor Kelet és Nyugat között konfliktus volt, azon Európa, de különösen Közép-Európa mindig rajtavesztett. Éppen ezért Magyarország szurkol az új amerikai és az orosz adminisztrációnak azért, hogy jobb kapcsolatot építsenek ki, vagy ahogyan az új amerikai elnök fogalmazott, hozzanak tető alá egy megállapodást".

Álláspontjának alátámasztására a magyar külgazdasági és külügyminiszter a közelmúlt történelméből említett bizonyítékot. "Senki nem vitatja, hogy Iránnal a nukleáris megállapodás nem tudott volna létrejönni, ha az amerikaiak és az oroszok nem ültek volna a tárgyalóasztal azonos oldalán. Ezért mi, magyarok minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely közelebb hozza egymáshoz az Egyesült Államokat és Oroszországot, s minden olyan döntést abszolút károsnak tartunk, amely az árkokat még mélyebbre ássa, legyenek azok politikai vagy gazdasági döntések" - hangsúlyozta a miniszter. Leszögezte: Magyarország és Közép-Európa azt szorgalmazza, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között kölcsönös bizalmon és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló párbeszéd jöjjön létre. "Ilyen együttműködés nélkül nem reális végső csapást mérni az Iszlám Államra, márpedig az Iszlám Állam megsemmisítése nélkül nincs megoldás az Európát sújtó bevándorlási válságra sem" - hangsúlyozta.A magyar diplomácia vezetője szerint az Európával szomszédos térség biztonsága közvetlen hatással van Európa biztonságára is, s ennek megoldása olyan hatalmas feladat, hogy lehetetlen orosz-amerikai összefogás nélkül megoldani. "Ezért úgy látjuk, hogy az európai biztonság kulcsa az orosz-amerikai együttműködés jövője. Amennyiben lesz a mostaninál jobb, pragmatikusabb együttműködés az Egyesült Államok és Oroszország között, akkor lesz megoldás Európa biztonsági konfliktusaira. Ha nem lesz ilyen együttműködés, akkor nehezebb jövőre kell berendezkednünk. Reméljük, hogy az amerikai elnököt senki és semmilyen törekvés nem tudja eltántorítani attól, hogy létrehozzon egy megállapodást az orosz elnökkel" - hangsúlyozza Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter kitért az ukrajnai helyzetre és a Balkánra is. Hangsúlyozta a minszki egyezmény betartásának és a balkáni stabilitásnak a fontosságát.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a konferencia közben kétoldalú találkozókat is tartott. Találkozott az ENSZ-főtitkárral és politikai helyettesével is.

Az António Guterres ENSZ-főtitkárral tartott találkozóján a magyar diplomácia irányítója tájékoztatta a világszervezet vezetőjét, hogy Magyarország határozottan támogatja a főtitkár preventív diplomáciára, vagyis a konfliktusok megelőzésére irányuló törekvéseit, és kész arra, hogy szakértői hozzájárulást adjon ehhez. Magyarország tavaly 50 ezer euróval járult hozzá a megelőző diplomáciai tevékenységhez, s az idén is kész hasonló hozzájárulásra. A miniszter tájékoztatta Guterres főtitkárt arról is, hogy Magyarország maximálisan támogatja a terrorizmusellenes harcra vonatkozó célkitűzéseit, mivel a migrációs válság megoldása és a keresztény közösségek biztonsága a terrorizmus leküzdése nélkül nem biztosítható.

A konferencián felszólalók szinte kivétel nélkül a konfliktusok megelőzésének fontosságára és a terrorizmus elleni harc szükségességére hívták fel a figyelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.