Városlista
2024. augusztus 14, szerda - Marcell

Hírek

2024. Augusztus 14. 07:14, szerda | Helyi

Az egyetem átvette a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola fenntartását

Az egyetem átvette a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola fenntartását

A Széchenyi István Egyetem fenntartásában működik tovább augusztus 1-jétől a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium.

Számos előnyt rejt magában, hogy az intézmény képzési portfóliója szorosan illeszkedik a Művészeti Karon meglévő designképzésekhez, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett képzéseként működő táncos és próbavezető alapszakhoz.

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium közössége több mint egy éve kereste meg a Széchenyi István Egyetemet azzal, hogy szeretnének az intézmény fenntartásában működni. A kezdeményezést a nevelőtestület, a dolgozói kollektíva, a szülői munkaközösség és a diákönkormányzat is elsöprő többséggel támogatta. Ezt követően az egyetem Szenátusa egyhangúlag egyetértett az átvétellel, amit a két intézmény által közösen előterjesztett szakmai érvek alapján végül a Belügyminisztérium engedélyezett augusztus 1-jei hatállyal.

„Iskolánkban mindenki egyöntetűen úgy ítélte meg, hogy a változással új lehetőségek nyílnak meg előttünk. A legfontosabb, hogy az egyetemen meglévő design- és táncművészeti képzésekre alapozva diákjainknak így már általános és középiskolás korban olyan életpályamodellt tudunk kínálni, amelynek kifutása a felsőfokú képzés és a diploma. Mindennek révén – kiegészülve a zeneművészekkel – olyan művészeti bázisnak is részesei lehetünk, ami párját ritkítja a térségben. Emellett továbbra is szeretnénk jó kapcsolatot ápolni az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karral, amely számos alkalommal nyújtott kiállítóteret számunkra, mi pedig gyakorlóhelyet biztosítottunk a tanítójelölteknek” – részletezte Derczó Tibor, az iskola igazgatója. Hozzátette: köszönet illeti az egyetem vezetését és munkatársait, valamint az eddigi fenntartó Győri Tankerületi Központot, hogy az átadás-átvétel jól előkészítetten, zökkenőmentesen ment végbe. „Nagyon fontos, hogy iskolánk megtartja jellegét, minden szakját és dolgozóját” – emelte ki az igazgató.

A mintegy 300 tanulóval rendelkező iskola többféle képzést biztosít a diákoknak. Az általános iskola alsó tagozatában balettspecializáció, a felső tagozaton és a szakgimnázium 9–12. évfolyamán pedig klasszikus balett szakképzés működik. Emellett a középiskola 9–13. évfolyamán kortárs modern táncos, valamint többféle képzőművészeti – grafikus, festő, mozgókép és animáció, valamint szobrász – képzést is nyújtanak.

Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese aláhúzta: az, hogy fenntartásukba kerül a középiskola, nagymértékben elősegíti stratégiai céljuk – egy minőségi képzéseket nyújtó, a térség fejlődéséhez nagymértékben hozzájáruló universitas – megvalósítását. „Az iskola teljes képzési portfóliója szorosan illeszkedik a Művészeti Karunkon meglévő designképzésekhez – a tervezőgrafika, a formatervezés és az építőművészet alap- és mesterszakokhoz –, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett képzéseként működő táncos és próbavezető alapszakhoz. Ennek köszönhetően a diákoknak olyan új lehetőségeket kínálhatunk, amelynek részét képezi egy felsőoktatási életpályamodell csakúgy, mint a Győri Innovációs Parkunkban található Design Campus modern infrastruktúrájának használata. További előnyt jelent, hogy a tanárok, oktatók számára átjárhatóságot tudunk biztosítani az iskola és az egyetem között, ami hozzájárul szakmai fejlődésükhöz és a képzések színvonalának emeléséhez. Célunk az iskola folyamatos fejlesztése annak érdekében, hogy az intézmény a művészeti oktatás regionális központjává válhasson” – részletezte.

Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetem jelentős tapasztalatokkal rendelkezik közoktatási intézmények működtetésében. Az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar magas színvonalú tanítóképzésében nagy szerepet játszó Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola 2016 óta tartozik fenntartásába, ahol az elmúlt években nagyszabású szakmai és infrastrukturális fejlesztés valósult meg. Az Egészség- és Sporttudományi Kar képzési területeihez szorosan kapcsolódó Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Technikum, valamint az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar profiljához illeszkedő Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium ugyancsak eredményesen működik és folyamatosan fejlődik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 08:13, szerda | Helyi

Táborozók a győri kórház Skill laborjában

Újraélesztést gyakoroltak és még egy rutinműtétet is kipróbálhattak a gyerekek a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház „Ecc-Petz” táborában.

2024. Augusztus 13. 09:13, kedd | Helyi

Anya adta a veséjét a fiának – humán történet a győri kórházból

Amikor egy anya azt mondja a gyermekének, hogy az életemet adnám érted, azt vehetjük komoly ígéretnek.

2024. Augusztus 13. 08:15, kedd | Helyi

Külföldön is kedvelik a nyúli borokat

Ausztriában, Svájcban és még Dániában is lehet találkozni a Pannonhalmi Borvidék boraival.

2024. Augusztus 13. 07:14, kedd | Helyi

Korszakok: itt a Győri Filharmonikus Zenekar új évada

Megkezdődött a bérletértékesítés a Richter Teremben.