Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Július 15. 17:45, hétfő | Belföld

Az egyik budapesti templomban már bankkártyával fizethetsz perselypénzt

Az egyik budapesti templomban már bankkártyával fizethetsz perselypénzt

Július elején állt munkába a Mária utcai Jézus Szíve Jezsuita Templomban az ország első virtuális perselye – írta közleményében a jezsuiták magyarországi rendtartománya.

Az érintős bankkártyával és egy gombnyomással működő adományautomatát AutoMáténak nevezték el, a vámszedőből apostollá lett Lévi-Máté után.

A világon számos helyen jól ismert technológiát pár éve itthon is bemutatta az Ingenico, az egyik vezető bankkártya-technológiával foglalkozó cég, de azt először Jézus Szíve napján volt lehetőség kipróbálni a pesti jezsuitáknál. Tudomásuk szerint ez Magyarországon az első, munkába állított virtuális persely.Az első két hétvégén másfélszázan éltek a lehetőséggel, és az 500–1000–3000 forintos választható összegek nagyjából azonos népszerűségnek örvendenek, de a rendszer lehetőséget biztosít több egymást követő tranzakció elvégzésére is, ugyanazzal a bankkártyával.

A bankkártyás persely az egyik sarokban, állványerdő és takarófóliák között bújik meg, a templomban ugyanis felújítási munkálatok zajlanak. A jezsuitáknál a szertartás közbeni perselyezés egyébként is tilos, mert Szent Ignác még a XVI. században megtiltotta, hogy a Jézus Társasága szentmiséin az imádság és a pénzcsörgés összemosódjon.

A bankkártyás perselyen elérhető összegeket a terminált kifejlesztő partner, az Ingenico Hungary Kft. határozta meg, a templom pedig elfogadta szakmai javaslataikat.

A tranzakció díja az összeg elenyésző része. Ezért cserébe az OTP Bank 24 órás működést és támogatást biztosít, de napi forgalomfigyelést, illetve elszámolást is kap a persely üzemeltetője. A bankkártyás persely nem ad külön bizonylatot, ha egy adakozónak erre szükséges van, a fizetés időpontja alapján kérheti annak kiállítását.

A bankkártyás persely alapján a templom nem jut hozzá személyes, a kártyabirtokos beazonosítását lehetővé tevő adatokhoz.

Az egyházszervezetek számára nem ismeretlen a készpénzt alig használó fiatalokat is megszólítani képes bankkártyás adakozás. Ahogy az Origo arról beszámolt, az anglikán egyház is bevezetett egy ilyet a közelmúltban.

Forrás: origo.hu

Kép: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott