Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2015. Január 08. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az elhízottak többsége nem marad tartósan egészséges

Az elhízottak többsége nem marad tartósan egészséges

A londoni University College kutatói 2521, 39-62 éves nőt és férfi fizikai állapotát követték húsz éven át. Rendszeresen mérték testtömegindexüket, koleszterin- és vércukorszintjüket, inzulinrezisztenciájukat és vérnyomásukat. Tanulmányuk az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának szaklapjában jelent meg.

Jó egészségi állapotú elhízottnak azt nevezték a kutatók, akinél a metabolikus szindrómaként ismert anyagcserezavarok - köztük a cukorbetegség - egyetlen kockázati tényezője sem mutatható ki. A vizsgálatban részt vevő 'egészséges elhízottak' több mint 51 százalékának romlott az állapota húsz év alatt, miközben csak 11 százalékuk veszített a testsúlyából és vált egészségesebbé. A maradék 38 százalék elhízott és egészséges maradt a tanulmány húsz éve alatt.

Joshua Bell, a tanulmány egyik vezető szerzője elmondta: az volt a feltevés, hogy az egészséges elhízottak tartósan megőrzik jó egészségi állapotukat, ám ez nem bizonyult igaznak, többségük mutatói hosszú távon romlottak.

A 2521 résztvevő közül a vizsgálat kezdetekor 181-en voltak elhízottak, közülük 66-an tartoztak az egészséges elhízott kategóriába. Öt évvel később az utóbbiak 32 százalékának romlottak az eredményei. Tíz évvel a vizsgálat kezdete után az akkor egészséges elhízottak 41 százaléka, húsz év után 51 százaléka nem volt egészségesnek tekinthető.

'Az egészséges elhízottak esetében nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata, mint a normális testsúlyú egészséges embereknél' - következtetett Bell.

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 35,7 százaléka volt elhízott 2010-ben az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.