Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2021. Október 26. 15:06, kedd | Külföld
Forrás: Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Az EMA minden 18 év felettinek megfontolásra ajánlja az emlékeztető oltás beadását a Moderna vakcinájából

Az EMA minden 18 év felettinek megfontolásra ajánlja az emlékeztető oltás beadását a Moderna vakcinájából

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megfontolásra ajánlja az emlékeztető oltás beadását a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából minden 18 évesnél idősebb ember esetében.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség hétfői közleménye szerint a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a Spikevax harmadik adagja, amelyet 6-8 hónappal a második adag beadása után adtak, az antitestek szintjének növekedéséhez vezetett azoknál a felnőtteknél, akiknél az antitestek száma korábban csökkent.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az emlékeztető oltás után fellépő mellékhatások hasonlóak a második adag után észlelt mellékhatásokhoz. Az emlékeztető oltás az elsődleges oltásoknál alkalmazott adag feléből áll - közölték.

A Spikevax emlékeztető oltására vonatkozó ajánlás a frissített termékinformációkban lesz elérhető - írták.

Az uniós ügynökség emlékeztetett: a Moderna vakcinájából, valamint a BioNTech/Pfizer gyógyszergyárak Comirnaty nevű koronavírus elleni oltóanyagából október elején javasolta emlékeztető oltás beadását, akkor a súlyosan legyengült immunrendszerű embereknek, legalább 28 nappal a második adag beadását követően.

Az uniós gyógyszerügynökség továbbra is figyelemmel kíséri a koronavírus ellen az Európai Unióban használatra engedélyezett oltóanyagok hatékonyságára vonatkozó vizsgálatok adatait - tették hozzá.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcinájának használatát javasolta használatra, amit az Európai Bizottság engedélyezett. Az ügynökség emellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináját.

Az EMA október közepén abbahagyta a CureVac német gyógyszervállalat vakcinájának folyamatos felülvizsgálatát (rolling review), miután a cég visszavonta a koronavírus ellen kifejlesztett CVnCoV nevű oltóanyagának ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.