Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2012. Március 21. 07:01, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Az építőipar válsága ellenére bizakodóak az építőanyag- és burkolatkereskedők

Az építőipar válsága ellenére bizakodóak az építőanyag- és burkolatkereskedők

Eredményes évet zárt az egy évvel ezelőtt alakult Első Magyar Építőanyag-és Burkolatkereskedők Hálózat (MÉBKER).

Az építőanyag- és burkolatkereskedőket tömörítő klaszter jellegű szerveződés az építőipart sújtó recesszió ellensúlyozására jött létre. Célja, hogy a hálózat tagjai közös marketing tevékenység és menedzsment képzések révén növeljék forgalmukat valamint hatékonyságukat, és erősítsék piaci jelenlétüket. Az első évben elért eredmények biztatóak.

„A válság hatására átalakult az építőanyag piac. Nem csak a kereslet esett vissza, megváltoztak a vásárlási szokások, megfontoltabbak lettek a vevők, csökkent a kosárérték, hosszabb lett a vásárlási döntés folyamata, tovább romló fizetési morál mellett. Felismertük, hogy a megoldás a marketingkommunikáció erősítése és a menedzsment képességek javítása, melyet összefogva valósíthatunk meg hatékonyan” – világította meg az összefogás létrejöttének okait Markovich Béla a MÉBKER alapítója, a Mapei Kft ügyvezetője.

Hozzátette: 'azok a kereskedők, akik nem reagálnak a megváltozott piaci helyzethez, egyre nagyobb nehézségekre számíthatnak. Az építőiparban folytatódó recesszió miatt a forgalom további drasztikus csökkenésével kell szembe nézniük, ami sokaknak a véget jelenti. Azok viszont, akik felismerték, hogy változtatni kell, és új eszközökre van szükség a siker érdekében, azok jó eséllyel néznek szembe a válsággal' – adott hangot véleményének Markovich Béla.

Válaszok a válságra

A MÉBKER 2011-ben közös marketing kampányokkal és marketingtámogatással, valamint a hatékonyságot növelő specializált tréningekkel adott választ a válságra.

A múlt évben négy közös kampányt szerveztek a hálózat tagjainak. A kampányhoz csatlakozó tagkereskedések minden marketing eszközt készen megkaptak, a szórólaptól kezdve a kuponokon át az óriásplakátig. A hálózati együttműködés lehetőséget teremt a tagoknak kiváló szakértőkkel együttműködni, valamint kedvező gyártási árakat érvényesíteni a közös kampányoknál alkalmazott marketingeszközök tekintetében.

Kiemelkedő szerep jutott a hatékony működést segítő tréningeknek, amelyet négy neuralgikus témában, kintlévőség-kezelés, értékesítés, marketing, valamint szervezetfejlesztés területen szervezetek.

Markovich Béla, a kampányok eredményei, valamint a tagok visszajelzése alapján sikeresnek értékeli a MÉBKER első évét, melyet alátámaszt, hogy a 38 tagkereskedővel létrejött hálózat egy év alatt 68 tagúvá bővült, összesen 117 boltot tömörítve.

Az idei tervek

A MÉBKER idei programjának összeállítását megelőzte egy felméréssel összeállított problématérkép, mely rávilágított, hogy a kereskedések gondjai változatlanok. A legnagyobb problémát továbbra is a kevés a vevő, az egyre nehezebben elnyerhető nagyobb projektek, valamint a romló fizetési morál jelenti. Emellett jelentős az igény az internetes megjelenés erősítésére, mely nagyobb hangsúlyt kap a MÉBKER idei programjában.

„Nagyon bizakodó vagyok és a kedvezőtlen kilátások ellenére javulást várok a MÉBKER tagkereskedéseinek helyzetében. Úgy vélem, hogy a marketing aktivitás növelésével és a menedzsment hatékonyság növelésével meg tudjuk őrizni, sőt némiképp növelni is tudjuk piaci pozíciónkat” – mondta az idei várakozásokról Markovich Béla a MÉBKER alapítója, a Mapei Kft. ügyvezetője.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 30. 06:00, szerda | Belföld

KSH: véget ért a népszámlálás, 9,2 millióan töltötték ki

A pótösszeírás lezárultával véget ért a 2022-es népszámlálás, a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél.

2022. November 30. 06:00, szerda | Belföld

Az angol és a walesi lakosság kevesebb mint a fele mondta magát kereszténynek a népszámláláson

Anglia és Wales lakosságának kevesebb mint a fele mondta magát kereszténynek a legutóbbi népszámláláson - közölte kedden a brit statisztikai hivatal (ONS). A rendszeres összeírások kezdete óta ez most fordult elő első ízben.

2022. November 29. 13:10, kedd | Belföld

Gyopáros Alpár: megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése

A Magyar falu program elmúlt három évének hatására megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kedden Kóspallagon.

2022. November 29. 13:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor: 2023-ban 290 milliárd forinttal támogatják a Széchenyi Kártya Programot

A következő évben 290 milliárddal fogják támogatni a költségvetésből a Széchenyi Kártya Programot, amelyet az idén 130 milliárd forinttal támogattak - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten.