Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Március 09. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az érzelmi kötődést is erősítik a mondókák

Az érzelmi kötődést is erősítik a mondókák

A gyermek mondókák, dalok, köszöntők és dajkarímek világát barangolhatjuk be a Tinta Könyvkiadó Ékesszólás kiskönyvtára sorozatában tavaly megjelent Népi mondókák kötettel. Erről a sokszínű világról, a gyűjtés és összeállítás módjáról, a mondókák régi és mai gyerekek életében betöltött szerepéről mesélt Küllős Imola, néprajzkutató, a kötet egyik szerzője a Rádió Orient műsorában.

A könyv alcíme a hagyományos szót használja a mondókák jelzőjeként, kiegészítve a népi szót, ami megtévesztő lehet, hiszen 100-150 évvel ezelőtt ezek a versikék nemcsak falun, de városon is a gyerekvilág mindennapos játékai voltak - emeli ki a folklórkutató. Az azóta eltelt években sok közülük kikopott a napi gyereknevelésből, de megújítva, új szavakkal, fogalmakkal vagy szereplőkkel kiegészítve a mai lurkók is skandálják szívmelengető ritmusukat.

A népköltési műfajok 'Hamupipőkéjére', a gyermekmondókákra a 70-es években figyelt fel a néprajzkutatás. A Magyar Rádió mondókák és gyermekjátékok gyűjtésére kiírt pályázatára hatalmas anyag érkezett be az ország minden pontjáról. Ezeket a mesekutató, Kovács Ágnes és a népzenekutató, Borsai Ilona rendezte kötetbe 1975-ben. Ez a gyűjtemény szolgált Küllős Imolának és Laza Dominikának mintául, az összeválogatott verses rigmusok csoportosításában. A mintegy öt-hatszáz mondóka a csecsemőknek, kisdedeknek mondott dajkarímekkel, altatókkal, állni, járni tanítókkal, höcögtetőkkel, ujjasdikkal és az ősi sámánvarázslásokat idéző bűvös, bájos gyógyítókkal indul. Ezeket követik az állathívogatók és a nagyobbacskák egymásnak mondogatott csúfolói. Kiszámolók, hintáztatók, majd végül a csalimesék, beugratók, és a ma is embert próbáló, nyelvtörők zárják a sort.

A csecsemők és kisgyerekek a dajkarímek, mondókák egyszerű szövegén, ritmusán és dallamán keresztül ismerkedtek az anyanyelvvel, tanultak meg beszélni és játszani a hangokkal, ellesve és elcsenve a felnőttek beszédéből a számukra érdekes apacukákat és egyetem-begyetemeket. A magyar altatók kedves, idilli világba ringatták a kisdedeket, ahol, ha nem is volt mindig 'pupa' vagyis ennivaló, a kisbabát akkor is tündérek öltöztették és angyalok ringatták, nem úgy, mint más nemzetek gyerekmondókáiban, melyekben jellemzően farkasok és medvék szerepelnek. A nagyobbacska gyerekek pedig ezekkel a dallamokkal hívogatták a rájuk bízott állatokat, riogatták az azokat fenyegető ragadozót, kérték az esőt vagy üdvözölték a napot. Ezzel nemcsak szórakoztatták magukat, de mélyen kapcsolódtak a beszéd, a zene, a ritmus és mozgás ősi, mágikus világához.

Ezek az antanténuszok nagy szerepet játszanak az érzelmi kötődés, a nyelvi szocializáció és a környezet megismerésében mind a mai napig – mutat rá a néprajzkutató. Ritmusuk, hangulatuk formálja a kisgyerek testi és lelki világát, fejleszti a beszédkészséget, nagy szerepük van a beszéd-, a mozgásfejlődés és szókincs alakulásában. Hiánypótló tehát ez a kis kötet, mert ma a pedagógus képzésben sem áll hasonló rendelkezésre. Haszonnal forgathatják szülők, nagyszülők, nevelők. Ha valaki más szöveggel, más dallammal ismeri egyiket-másikat, bátran mondja, énekelje úgy - buzdít a szakember-, hisz ezzel is csak a magyar nyelv változatosságáról, sokszínűségéről tesz tanúbizonyságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.