Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 12. 07:44, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az esőcsinálás is szerepel az ötéves tervben

Az esőcsinálás is szerepel az ötéves tervben

Országszerte öt időjárást befolyásoló programmal növelné a csapadék mennyiségét 2015-ig a kínai vezetés. A programok elsődleges célja a gabonatermés garantálása.

Az évtized közepéig Kína 10 százalékkal növelné a mesterséges úton nyerhető csapadék mennyiségét – idézi a China Daily című napilap a meteorológia fejlődési irányaira vonatkozó, nemrég nyilvánosságra hozott ötéves terv (2011–2015) elképzeléseit. Jelenleg egyedül az ország északkeleti felén fekvő Csilin tartományban alkalmaznak az időjárás befolyásolására szolgáló programot, ennek köszönhetően éves szinten mintegy ötvenmilliárd köbméter mesterséges úton nyert csapadékot sikerül begyűjteni. Minden évben háromezer milliárd köbméter csapadék halad át az ország felett, ennek azonban mindössze 20 százaléka esik le a kelet-ázsiai országban. Hatékonyabb és kiterjedtebb módszerek alkalmazásával éves szinten akár a 280 milliárd köbmétert is elérheti a „pótlólagosan szerzett” eső és hó mennyisége – becsüli a kínai meteorológiai hivatal.

Felhőmagvasítás

A kínai vezetés az idén üzembe helyezett csilini mellé négy, az ország északnyugati, déli, délnyugati és északi részein tervez 2015-ig újabb időjárást befolyásoló programokat felállítani, és ezek tartományokon átívelve működnek majd. A csapadékképződést az eddig is használt felhőmagvasítás módszerével befolyásolják majd. Ennek során rakéták, illetve repülőgépek ezüst-jodiddal, folyékony nitrogénnel vagy fagyasztott szén-dioxiddal bombázzák az eget. Ezen anyagok hatására a felhők részecskéi körül kicsapódik a nedvesség, a képződő vízcseppek pedig a gravitáció hatására a földre hullanak. Az eljárás régóta gyakorlat az országban, a 2008-as pekingi olimpia és a 2010-es sanghaji világkiállítás alatt is alkalmazták, ugyanígy fontos politikai vagy sportesemények alkalmával is bevetik. A terv részeként egy, a beavatkozást irányító nemzeti központot is létrehoznak majd, amelynek feladata a szabályozáson túl a technológiai segítségnyújtás, a tudományos kutatás és az időjárást befolyásoló technikák továbbfejlesztése.

Az időjárás befolyásolása az országot sújtó aszály kiegyensúlyozása, a terméshozamok garantálása miatt kiemelkedő jelentőségű. Az új programok felállítása fontos szerepet játszhat a központ terveiben, amelyek alapján az éves gabonatermést 2020-ra 550 millió tonnára növelnék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: a magyarság lelke vidéken él

A magyarság lelke vidéken él, elsősorban a falvakban és a kisvárosokban, mert sajnálatosan szinte már csak itt élnek a keresztény gyökerű értékek, amelyekkel a magyarság ezer éven át túl tudott élni a Kárpát-medencében