Városlista
2022. december 2, péntek - Melinda

Hírek

2017. Május 05. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti

Az európai fiatalok többsége szerint az EU csupán gazdasági közösség

Az európai fiatalok többsége szerint az EU csupán gazdasági közösség

Az európai fiatalok túlnyomó többsége szerint az Európai Unió csupán gazdasági közösség, és alig egyharmaduk vallja, hogy értékközösség - mutatta ki egy csütörtökön Berlinben ismertetett nemzetközi felmérés.

A TUI német idegenforgalmi konszern közhasznú alapítványának (TUI Stiftung) megbízásából hét EU-tagország - Franciaország, Görögország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország - bevonásával készített felmérés szerint a 16-26 éves korosztály 76 százaléka elsősorban gazdasági közösségként fogja fel az EU-t, és mindössze 30 százalék gondolja úgy, hogy más funkciók mellett közös kulturális értékeket képviselő országok közösségeként is működik.

A YouGov közvélemény-kutató intézet által készített felmérés eredményeit ismertető jelentésben kiemelték, hogy a fiatalok "inkább igazgatási apparátusnak, mintsem közösségnek tekintik az EU-t". Ugyanakkor a többség - 53 százalék - így is elégedett az EU-val.

Több mint egyharmaduk - 38 százalékuk - úgy véli, vissza kell adni a tagállami kormányoknak a közösségi szintre átruházott jogköröket. Ezzel a gondolattal leginkább Görögországban és Nagy-Britanniában lehet találkozni, ebben a két országban a fiatalok 60 százaléka, illetve 44 százaléka szorgalmazza a tagállami kormányok megerősítését az uniós intézményekkel szemben. A leginkább EU-párti szellemiség a németországi fiatalokat jellemzi, körükben csak 22 százalék helyezné vissza a tagállamoktól az EU-ra átruházott jogköröket.

A közösség elhagyásának gondolatát egyik vizsgált tagországban sem támogatja a fiatalok többsége. A hét tagállamot együttvéve a fiatalok 21 százaléka szorgalmazza hazája uniós tagságának feladását. A legnagyobb arányt Görögországban (31 százalék), Nagy-Britanniában (27 százalék) és Olaszországban (26 százalék) mérték. A leginkább EU-pártiak ebben a vonatkozásban is a német fiatalok, körükben 12 százalék pártolná a kilépést, és 69 százalék megőrizné az uniós tagságot.

Azzal a kijelentéssel, hogy mindent egybevetve a demokrácia a legjobb államforma, a megkérdezettek 52 százaléka értett egyet. A demokrácia támogatottsága Görögországban, Németországban és Spanyolországban a legnagyobb, 66 százalékos, 62 százalékos, illetve 57 százalékos. Három országban kisebbségben vannak a demokráciát a legjobb berendezkedésnek tartó fiatalok: arányuk Olaszországban 45 százalékos, Franciaországban és Lengyelországban pedig egyaránt 42 százalék.

A fiatalok a vizsgált országokban többnyire elégedetlenek személyes gazdasági-pénzügyi helyzetükkel, és borúlátóak kilátásaikkal kapcsolatban. Csupán 29 százalékuk értékeli jónak jelenlegi helyzetét, és többségi - a megkérdezettek 52 százaléka által vallott - meggyőződés, hogy a mai európai fiatalok alacsonyabb életszínvonalat érnek majd el, mint a szülők nemzedéke.

A felmérést 6000 fiatal megkérdezésével végezték el, február 16. és március 3. között.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 01. 13:54, csütörtök | Külföld

Lavrov: nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai

Nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki moszkvai, az európai biztonság kérdéseiről megtartott sajtótájékoztatóján.

2022. December 01. 13:52, csütörtök | Külföld

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

2022. November 30. 12:44, szerda | Külföld

Ukrajnát támogató és a tagállamok védelmét garantáló nyilatkozatot fogadtak el a NATO külügyminiszterei

A NATO külügyminiszterei kétnapos bukaresti tanácskozásukon Ukrajnát támogatásukról biztosító, a tagállamok védelmét garantáló, és a nyitott kapuk politikájának folytatását ígérő közös nyilatkozatot fogadtak el.

2022. November 29. 06:00, kedd | Külföld

Rekorderedményt értek el a legnagyobb autógyártók a harmadik negyedévben

Rekordszintű eredménnyel zárták a harmadik negyedévet a legnagyobb autógyártó cégek az EY nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság egy hétfőn ismertetett kutatása szerint.