Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Június 28. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az igazi lóerő gyógyít

Az igazi lóerő gyógyít

A lovasterápiás kezelések széles körben segíthetnek: a tanulásban akadályozott és értelmi fogyatékos gyermekek mellett mozgáskorlátozott , vagy éppen hiperaktív, magatartás- és beszédproblémás gyerekek fiatalok állapotát is látható mértékben javíthatják. A Rádió Orient műsorában Bozori Gabriella, a Lovasterápiás Központ vezetője beszélt a lovakban rejlő gyógyerőről. Hozzátette, a gyerekek a kezelések pozitív hatása mellett a ló személyében barátra is lelnek.

A lovasterápia három ága módszereit, terapeutáit és célcsoportját tekintve eltérő: hippoterápiát gyógytornász alapvégzettségűek végeznek, mozgásukban akadályozott gyermekek és fiatalok körében, gyógypedagógiai lovaglást és lovastornát óvodás és iskolás gyermekek igényelhetnek, míg a pszichológiai lovasterápiát pszichológus alapvégzettségűek vezetnek, serdülőknek, kamaszoknak és fiatal felnőtteknek. A Rádió Orient műsorában Bozori Gabriella elmondta, a terápiát szakértők ajánlják a rászorulóknak - ezt neurológusok, ortopéd orvosok, pszichológusok, nevelési tanácsadók is megtehetik.

A páciensek köre szintén igen széles: a tanulásban akadályozott, az értelmi fogyatékos gyermekek mellett autista, látássérült, hiperaktív, magatartás- és beszédproblémás, továbbá hangulati zavarokkal vagy táplálkozási problémákkal küzdő fiatalok vehetnek részt a terápiákon. A Lovasterápiás Központ vezetője kiemelte, a kezelések és a módszerek a három eltérő ág szerint különülnek el, de a folyamat mindenhol hasonló: a bemelegítő, ráhangoló szakaszt általában a terápia, majd egy lezáró, levezető fázis követi.

A hippoterápia speciális, hátulról hosszú száron vezetett lóval zajlik, s a kezelés során a páciensre a ló mozgása által közvetített háromdimenziós mozgásimpulzusok hatnak. „A medencemozgás tekintetében ezek a mozgásimpulzusok nagyon hasonlítanak az emberére, így stimulálják a központi idegrendszert, normál mozgásmintát alakítanak ki az agyban. Ezen a terápián az egyensúly, a mozgáskoordináció, a fej- és a törzskontroll, továbbá a nagymozgások fejlesztése áll a középpontban.”

A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna foglalkozásai igen változatosak, a hippoterápiával szemben itt már csoportos terápiák is lehetségesek. A lovakat általában kézen vezetik, de a haladó gyerekek futószáron és önállóan is lovagolhatnak. Bozori Gabriella hozzátette, a lovaglás mellett a ló körüli munkák is előtérbe kerülnek. „Minden ágban törekszünk arra, hogy a páciensek és a terapeuták közösen ápolják, szereljék fel a lovakat.”

A terápia során a gyerekek szinte minden esetben a ló hatása alá kerülnek – nincsenek hozzászokva ilyen nagy állatok közelségéhez, és gyorsan megérinti őket a lovak varázslata. A ló a legnagyobb terapeuta, hiszen a kicsik miatta vállalják a nehezebb feladatokat is, amit a szakember kedvéért nem tennének meg. Az állatok nagyon toleránsak, komoly barátság alakul ki a gyerekek és a lovak között – jelenlétük stresszoldó, ráadásul, a ló ringató mozgása az anyaméhben átélt állapotot idézi meg..

A terápia eredményei nehezen mérhetőek, mivel a fogyatékosságok nem szimpla betegségek, bizonyos mértékben maradandó állapotot jelentenek. Bozori kiemelte, ennek ellenére a fogyatékossági típuson belül jelentősen javítható a beteg élethelyzete. A lovasterápia megkezdése előtt részletes felmérést végeznek, bekérik a korábbi kezelések dokumentációját és interjút készítenek a szülőkkel. A fejlődési eredményeket egyénileg tekintik át, és a terápia végén felmérik, mennyire teljesültek a kitűzött célok. A terápiát követően sok gyermek nem tud elszakadni a lovaktól – ez indokolta a fogyatékos személyek szabadidős lovaglásának és lovassportjának kialakítását. Bozori Gabriella elmondta, van, aki terápiával kezdte, de már a versenyzés irányába kacsingat.

A lovasterápia költséges kezelési forma: drága a lovak kiképzése, a szakértők felkészítése és a felszerelés is. A kezelések költsége helyszínenként változik az országban, Fóton például a szülők dönthetnek, mennyit tudnak a terápiára költeni. A lovasterápiás központok működtetését és finanszírozását a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat végzi, míg a Magyar Lovasterápia Szövetség célja a szakemberképzés biztosítása.

A hippoterápiás és a gyógypedagógiai lovaglás képzések a pedagógus továbbképző program keretében zajlanak, a pszichológus, a lovasedző és a lovasoktató képzések pedig a felnőttképzés hatálya alá tartoznak. Bozori Gabriella legnagyobb problémaként a lovaglás és a gyakorlat elsajátításának nehézségét nevezte meg: komoly lovas vizsgákat kell teljesíteni a képzés során, azonban a szakemberek zöme korábban nem ült nyeregben. Jelenleg 70-80 terapeuta van az országban, és sok szakértőt jelenleg is tanítanak.

A Magyar Lovasterápia Szövetség nyitott szervezet, szívesen várják azok csatlakozását, akik azonosulnak a képviselt szakmaisággal és célokkal. Bozori nyilvános programjaikat is kiemelte: a szövetség nyílt napokat, lovasterápiás versenyeket, háziversenyeket és táborokat szervez. „Szoros kapcsolatban állunk a felsőoktatási intézményekkel, oktatóink sok helyen óraadó tanárok. Rajtuk keresztül próbáljuk népszerűsíteni a terápiát, emellett önkénteseket is szívesen várunk.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.