Városlista
2023. szeptember 23, szombat - Tekla

Hírek

2012. Július 04. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Az iskolai hiányzások ellen lépnek fel Ausztriában

Az iskolai hiányzások ellen lépnek fel Ausztriában

Fokozottabb megelőzéssel, de végső esetben az eddiginél szigorúbb pénzbírsággal akar fellépni az igazolatlan iskolai hiányzások ellen az osztrák kormány.

A minisztertanács (kormány) keddi ülésén hagyta jóvá a négylépcsős eljárás tervét, amely ősszel kerülhet a parlament elé. A javaslat először teremtene országosan egységes szabályozást a probléma kezelésére.
Az első három lépésben a szülők és a tanárok közötti egyeztetéseket, majd iskolai pszichológusok, szociális munkások és a gyermekvédelmi szolgálat bevonását írja elő a terv. Ha a gyermekvédelem fellépése ellenére is hiányzik egy tanuló az órákról és a szülők nem biztosítják, hogy a gyermek iskolalátogatási kötelezettsége teljesüljön, akkor 440 euró büntetés szabható ki a szülőkre. A büntetés összege az eddiginek a kétszerese.
Az eljárás akkor veszi kezdetét, ha a tanuló egy tanítási félévben 30 igazolatlan órát, öt nap igazolatlan hiányzást gyűjtött össze vagy három egymást követő napon igazolatlanul marad távol az iskolától.
Az iskolai hiányzásokról szóló vita a bevándorló családok beilleszkedésével összefüggésben került napirendre tavaly Ausztriában, ugyanakkor megoszlanak a vélemények arról, hogy főként integrációs kérdésről van-e szó, s a kormány javaslata sem akként kezeli a jelenséget.
A koalíciós egyeztetéseken kialakított kormányjavaslat kompromisszumot képvisel, Sebastian Kurz integrációs államtitkár ugyanis eredetileg ezerötszáz eurós maximális büntetést javasolt a megelőzés mellett.
Nem talált támogatásra a kormányban Gabi Burgstallernek, a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokraták egyik vezető politikusának az a javaslata sem, hogy a családi pótlék visszatartása legyen a szankció.
"A megelőzésen, és nem a büntetésen van a hangsúly" - mondta Claudia Schmied oktatási miniszter.
Az intézkedések várhatóan az őszi törvényhozási ciklus elején kerülnek a parlament elé. A 2012-13-as iskolaévben kísérleti jelleggel el akarják indítani a programot, és három év után értékelik az eredményeket. A kormánypártok a szavazatok több mint felével rendelkeznek a parlamentben, így a javaslat várhatóan megkapja a szükséges támogatást.
Az oktatási minisztérium adatai szerint Bécsben 2011-ben mintegy másfélezer esetben indult eljárás nagy számú igazolatlan hiányzás miatt, s az esetek mintegy 30 százalékában szabtak ki pénzbírságot.

Címkék: Ausztria-oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Szlovákia sem szünteti meg a gabonaimport korlátozását

Az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozások fenntartása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) beadott ukrán panasznak nincs jogalapja, Szlovákia nem szünteti meg az embargót

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Bild: a német belügyminiszter szavazati jogot adna a menekülteknek

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szavazati jogot adna a Németországban élő külföldieknek - írta a Bild című német lap kedden a szociáldemokrata párt (SPD) Hessen tartományi szervezetének választási programja alapján.

2023. Szeptember 19. 06:00, kedd | Külföld

Vlagyimir Putyin: az orosz gazdaság helyreállt