Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 04. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Az iskolai hiányzások ellen lépnek fel Ausztriában

Az iskolai hiányzások ellen lépnek fel Ausztriában

Fokozottabb megelőzéssel, de végső esetben az eddiginél szigorúbb pénzbírsággal akar fellépni az igazolatlan iskolai hiányzások ellen az osztrák kormány.

A minisztertanács (kormány) keddi ülésén hagyta jóvá a négylépcsős eljárás tervét, amely ősszel kerülhet a parlament elé. A javaslat először teremtene országosan egységes szabályozást a probléma kezelésére.
Az első három lépésben a szülők és a tanárok közötti egyeztetéseket, majd iskolai pszichológusok, szociális munkások és a gyermekvédelmi szolgálat bevonását írja elő a terv. Ha a gyermekvédelem fellépése ellenére is hiányzik egy tanuló az órákról és a szülők nem biztosítják, hogy a gyermek iskolalátogatási kötelezettsége teljesüljön, akkor 440 euró büntetés szabható ki a szülőkre. A büntetés összege az eddiginek a kétszerese.
Az eljárás akkor veszi kezdetét, ha a tanuló egy tanítási félévben 30 igazolatlan órát, öt nap igazolatlan hiányzást gyűjtött össze vagy három egymást követő napon igazolatlanul marad távol az iskolától.
Az iskolai hiányzásokról szóló vita a bevándorló családok beilleszkedésével összefüggésben került napirendre tavaly Ausztriában, ugyanakkor megoszlanak a vélemények arról, hogy főként integrációs kérdésről van-e szó, s a kormány javaslata sem akként kezeli a jelenséget.
A koalíciós egyeztetéseken kialakított kormányjavaslat kompromisszumot képvisel, Sebastian Kurz integrációs államtitkár ugyanis eredetileg ezerötszáz eurós maximális büntetést javasolt a megelőzés mellett.
Nem talált támogatásra a kormányban Gabi Burgstallernek, a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokraták egyik vezető politikusának az a javaslata sem, hogy a családi pótlék visszatartása legyen a szankció.
"A megelőzésen, és nem a büntetésen van a hangsúly" - mondta Claudia Schmied oktatási miniszter.
Az intézkedések várhatóan az őszi törvényhozási ciklus elején kerülnek a parlament elé. A 2012-13-as iskolaévben kísérleti jelleggel el akarják indítani a programot, és három év után értékelik az eredményeket. A kormánypártok a szavazatok több mint felével rendelkeznek a parlamentben, így a javaslat várhatóan megkapja a szükséges támogatást.
Az oktatási minisztérium adatai szerint Bécsben 2011-ben mintegy másfélezer esetben indult eljárás nagy számú igazolatlan hiányzás miatt, s az esetek mintegy 30 százalékában szabtak ki pénzbírságot.

Címkék: Ausztria-oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.