Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Május 10. 17:54, kedd | PR
Forrás: (x)

Az ügyvédi hivatás és annak buktatói ügyfélszemmel

Az ügyvédi hivatás és annak buktatói ügyfélszemmel

Napjainkban hatalmas számban (több, mint 12 ezren) praktizálnak ügyvédként hazánkban, és akkor még nem is beszéltünk az ügyvédjelöltekről.

Ennek eredményeként a potenciális ügyfeleknek egyre nehezebb kiválasztani a számukra ideális jogi szakembert. Az egyre nagyobb ügyvédkínálatból adódóan ugyanis eléggé felhígult a szakma, így sokuknál erősen megkérdőjelezhető a szakmai hozzáértés és a megbízhatóság.

Ami a szomszédnak jó, nem biztos, hogy nekünk is megfelelő

A nem megfelelő ügyvéd kiválasztásakor a szakember dilettanciája mellett az is vastagon benne van, hogy ügyfélként nem vagyunk elég körültekintőek. Lehet, hogy ismerősünk a válópere során meg volt elégedve jogi képviselőjével, ám például egy ingatlanügyletnél már korántsem biztos, hogy ugyanilyen kiválóan fog teljesíteni. Ahogy Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd látja a dolgot: fontos, hogy a jogi képviselő ne pusztán megbízható és szimpatikus legyen, hanem remekül értsen az adott szakterülethez is! Az igazán jó ügyvéd ugyanis nem vállal el minden megbízást, miután ismeri a saját határait.

Kössünk vagy ne kössünk megbízási szerződést?

Miután sikerült megtalálnunk a megfelelő szakembert és igénybe vesszük szolgáltatását, erősen ajánlott írásba foglalni a megbízást és a díjazást is. Egyes ügyleteknél az összeg szabad megegyezés tárgyát képezi, amely pl. ingatlan adásvételi szerződésnél pontosan meghatározható (általában az ingatlan értékének egy bizonyos százaléka), ám egy büntetőjogi vitánál nem kalkulálható.

A szakember dönthet úgy, hogy előre kéri a munkadíját vagy annak egy hányadát – ha azonban valamilyen okból kifolyólag nem fejezi be ügyfele jogi ügyét, akkor kötelező elszámolással tartozik. A megbízási szerződést az ügymenet bármelyik szakaszában felmondhatjuk, amely az elállás napjától számítva 15 napig még érvényes. Így az ügyfélnek sem kell amiatt aggódnia, hogy bármilyen kár éri bizonyos határidők (pl. fellebbezés) elmulasztása miatt.

Az ügyvéd által elkövetett hibák és azok következményei

Sajnos minden szakmában akadnak csalók, így a jogi képviselők között is találhatunk megbízhatatlan embereket. Minden évben több ügyvédet is kizárnak a kamarából például közokirat-hamisítás miatt, a kevésbé súlyos hibák pedig fegyelmi eljárásokat vonnak maguk után. Ide tartozhat mondjuk, amikor a szakember nem jelenik meg a tárgyaláson, azonban a mulasztása elhárítható következményekkel jár, és ügyfelét nem érte kár. Ha viszont elmulasztott egy fellebbezési határidőt saját gondatlanságából adódóan, az már komolyabb vétség – a megbízót azonban ekkor sem éri hátrány, miután az ügyvédbiztosító fedezi a kárát.

Címkék: ügyvéd, jog, jogász

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.