Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2022. Július 31. 10:23, vasárnap | Helyi

Az űrbe készül a Széchenyi István Egyetem

Az űrbe készül a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem SZE-SAT csapata megalakulásakor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy saját készítésű műholdat juttat az égboltra.

A hallgatók e folyamat fontos állomásához érkeztek, hiszen elkészítették és letesztelték azt a modult, amely a közeljövőben az intézmény és Győr nevét sugározva hirdetheti a Föld országai felé, hogy a Széchenyi István Egyetem feljutott az űrbe. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) műholdja decemberben viheti magával a győri fejlesztésű kommunikációs panelt a kozmoszba.

A Széchenyi István Egyetem Jedlik Ányos Gépész és Villamosmérnöki Szakkollégium SZE-SAT szekciója nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy a műholdon belüli adatkommunikáció fejlesztése érdekében megalkosson egy 30-szor 30-szor 3 milliméteres panelt, amely rövid szöveges üzeneteket sugároz a Földre.

Érdekesség, hogy a mindössze 2,1 gramm súlyú eszközt szó szerint patikamérlegen mérlegelték, hiszen ezredgramm pontosságú mérésre volt szükség.

„TAVALY ÉV VÉGÉN ÉRTESÜLTÜNK A LEHETŐSÉGRŐL, MAJD AZ ÉV ELEJÉRE KONKRETIZÁLÓDOTT, HOGY MILYEN PARAMÉTEREKNEK KELL MEGFELELNÜNK. EZUTÁN GŐZERŐVEL KEZDTÜNK DOLGOZNI A PROJEKTEN, ÉS FEBRUÁRRA MÁR EL IS KÉSZÜLT A NULLADIK PANELÜNK” – TEKINTETT VISSZA A KEZDETEKRE MARTON GÁBOR, AKI 2007-BEN VÉGZETT AZ INTÉZMÉNY AUTOMATIZÁLÁSI SZAKÁN, ÍGY SZÉCHENYI ALUMNIKÉNT KOORDINÁLJA A HALLGATÓK MUNKÁJÁT. HOZZÁTETTE, TÖBB NEHÉZSÉGGEL IS MEG KELLETT KÜZDENIÜK, MINT A CHIPHIÁNY VAGY A KONCEPCIÓJUK ÚJRAGONDOLÁSA, VÉGÜL IGAZI CSAPATMUNKÁVAL MEGOLDOTTÁK A FELADATOT.

„A modullal az elsődleges cél, hogy a fellövés után az előre leprogramozott üzenetek foghatók legyenek a Földön. Ha ez sikerül, akkor bárki dekódolhatja városunk és egyetemünk, a SZE-SAT labor, illetve a készítők nevét is. Az abszolút siker az lenne, ha a műhold teljes működése alatt foghatnánk ezeket a jeleket” – hangsúlyozta Magda Martin, aki a modul programját gyúrta egybe. A hardver fejlesztéséért felelős Keresztény Dániel hozzátette, a Széchenyi-egyetem központi épületének tetején található az antenna, amellyel veszik majd az üzeneteket és nyomon követik a műhold működését. „A berendezés hamarosan új forgatómotort kap, így a következő feladat a vezérlés programozása, a vételtechnika kialakítása. Az év végére tervezett startig ezzel is készen kell állnunk” – fogalmazott a hallgató.

A csapat nyár elejére több modult is legyártott, majd a fejlesztést sokrétű teszteknek vetették alá. A hősokkteszt során rövid időn belül két szélsőséges hőmérsékletnek, mínusz 40 és plusz 60 foknak tették ki a panelt, majd a klímakamrában folyamatos hőmérséklet-változásokat generáltak, de rázósokktesztet is végeztek, amelyekkel a kilövésnél illetve az űrben várható körülményeket szimulálták. Röntgen- és CT-vizsgálatnak is alávetették az eszközt annak érdekében, hogy a forrasztások minőségéről is megbizonyosodjanak. „Végezetül egy hosszú idejű tesztet is elvégeztünk, amelynek során egy hétig üzemeltettük, ezzel bejárattuk a modult a Föld körüli feladatteljesítéséhez” – fejtette ki Marton Gábor.

A csapat tagjai hangsúlyozták, hogy a panel elkészítése során rengeteg tapasztalatot szereztek, és ezáltal közelebb kerültek kitűzött céljukhoz, a Széchenyi-egyetem saját műholdjának elkészítéséhez. „A műholdépítés és pályára állítás összetett feladat, ezért van közöttünk villamosmérnök, jogász, közgazdász hallgató egyaránt” – emelte ki Keresztény Dániel. Magda Martin hozzátette, akit e terület érdekel, szívesen látják a csapatnál, hiszen a hallgatók egymástól is sokat tudnak tanulni: „Van, aki gyártástechnológiában, van, aki mérési vagy jogi területen jártasabb, így egymást egészítjük ki, egymást inspiráljuk.” Marton Gábor mindezt azzal toldotta meg, hogy a SZE-SAT szeretné megszólítani az űrkutatás iránt érdeklődő közép- és felsőoktatásban tanuló fiatalokat, a szakkollégium pedig támogatja a diákok tudományos kutatásait, Tudományos Diákköri Konferencián való részvételüket. Az egyetemi műhold megépítésébe a helyi cégeket is bevonnák, hogy összefogással, a partnerekkel közösen vigyék Győr hírét egészen a csillagos égig.

„Nagyon büszkék vagyunk a hallgatóinkra és segítőikre, akik ebben a munkában részt vettek. Neil Armstrong szállóigévé nemesült mondata után ez kis lépés az embernek, de nagy lépés a Széchenyi István Egyetemnek. Valóban nem túl nagy az a harminc milliméteres nyomtatott áramköri lap, amelyet egyetemünk hallgatói alkottak, de mégis egy olyan fejlesztés, amely a világűrben keringve viszi hírnevét egyetemünknek”
– fogalmazott dr. Vári Péter, a Széchenyi-egyetem docense, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese. Hozzátette, minden szükséges tudás fellelhető az egyetem különböző karain, ezért – ha a fiatalokban megvan a kellő kitartás – az elkövetkező években saját kisműholdat juttathatnak a világűrbe.

„KEVÉS FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNY MONDHATJA EL MAGÁRÓL, HOGY HALLGATÓI ŰRESZKÖZÖKET FEJLESZTHETNEK, A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN VISZONT MÉG ERRE IS VAN LEHETŐSÉG” – ZÁRTA DR. VÁRI PÉTER.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 26. 09:15, csütörtök | Helyi

Győr legjobb sportolóit köszöntötték

1995 óta hagyomány, hogy egy gálaesten köszöntik Győr legjobb sportolóit.

2023. Január 26. 08:15, csütörtök | Helyi

Elindult a bejelentkezés az idei esküvőkre

Elindult az idei időpontfoglalás az esküvőkre. Januárban már többen felkeresték az győri Anyakönyvi Hivatalt házasságkötés céljából.

2023. Január 26. 07:15, csütörtök | Helyi

Sokan bukhatnak bele a hitel moratóriumba!

Moratórium, infláció, rezsiköltségek. Sokaknak egyebek mellet ezek okoznak majd nehézséget az idei évben.

2023. Január 25. 09:15, szerda | Helyi

Így előzhetők meg a kéménytüzek!

A kéménytüzek megelőzhetőek a lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény rendszeres karbantartásával. – hívja fel a figyelmet a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.