Városlista
2022. július 3, vasárnap - Kornél

Hírek

2011. December 10. 14:49, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu

Az X-Faktor tehet a zavargásokról?

Az X-Faktor tehet a zavargásokról?

A gyors meggazdagodást hirdető sztárkultúra, az elburjánzó kapitalizmus és a társadalom általános csődje okozta a Nagy-Britanniát megrázó zavargásokat.

Fogalmaz Iain Duncan Smith, a konzervatív kormány munka- és nyugdíjügyi minisztere.

Duncan Smith vezeti azt a kormányzati bizottságot, amelynek egyik fő feladata választ találni a rendbontás által felvetett kérdésekre, és meghatározni a reakció fő irányát. A miniszter elutasította a legegyszerűbb és sokat hangoztatott magyarázatot: nem faji kérdésekről volt szó szerinte, sokkal inkább általános társadalmi és kulturális problémákról. „Nézzék meg a focistákat, a sztárokat a tévében. Azt üzenjük a fiataloknak: ez az, amivé válnotok kell. A társadalom a legrosszabb példaképeket ünnepli” – magyarázta. Duncan Smith az X-Faktort említette példaként: „A gyerekek úgy hiszik, ez a műsor a dobbantó a nagy pénz felé. A szerencse persze jó dolog, de az élet valójában a kemény munkáról szól. Kevés olyan embert látni a tévében, akik komoly és nehéz munkával értek el sikert” – fogalmazott a miniszter.

Ennek ugyanakkor nem csupán a televíziós kultúra az oka: a bankárok bónuszai és aztán a válság során nekik juttatott mentőöv is azt mutatta az embereknek, „a szabályok nem mindenkire vonatkoznak egyenlően”. Vissza kell állítani az egyensúlyt: „ha az ember minden erejével igyekszik, keményen dolgozik, akkor a jutalomnak is egyensúlyban kellene állnia ezzel – persze a lehetőségekhez mérten” – magyarázta.

A társadalom azonban e problémák nélkül is rossz helyzetben van. Rengeteg gyermek nő fel apa nélkül, és az egyetlen modell, amit látnak, a kemény életet hirdető bűnözőé. Duncan Smith épp ezért az oktatási minisztériummal együttműködve a férfitanárok számának növelését irányozná elő. Ehhez a hiányhoz kapcsolódik a tekintélytisztelet eltűnése is, ezért fontos, hogy a bíróságok komoly büntetéseket, akár börtönt is kiszabtak a rendbontókra. „A bűn és bűnhődés rendszere ismeretlen fogalom volt körükben. Azt hitték, még ha le is tartóztatják őket, akkor sem lehet baj, legfeljebb szigorú rendreutasításra számíthatnak” – magyarázta.

Egy biztos: gyors beavatkozásra van szükség, hiszen ha a jelenlegi trend folytatódik, „minden esély megvan rá”, hogy az indulatok újabb zavargásokba torkolljanak.

The Guardian, guardian.co.uk

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 03. 09:28, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 548,8 millió, a halálos áldozatoké 6,338 millió a világon

A világon 548 825 955 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 338 515 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai alapján.

2022. Július 02. 18:08, szombat | Külföld

Felvásárolja az országban megtermelt összes búzát Szlovénia

Szlovénia az állami árutartalékok intézeten keresztül felvásárolja az országban megtermelt össze búzát, továbbá 22 millió euró értékben támogatást nyújt a gazdálkodóknak

2022. Július 01. 13:03, péntek | Külföld

Átalakítják a Notre-Dame katedrális környékét

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.

2022. Július 01. 07:00, péntek | Külföld

Újabb csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést,