Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2010. November 02. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Az alkohol a legveszélyesebb?

Az alkohol a legveszélyesebb?

A kábítószerek közül az alkohol okozza a legtöbb ártalmat, legalábbis társadalmi szempontból – állítja egy friss brit tanulmány, amely a tekintélyes orvosi szaklapban, a Lancet folyóiratban jelent meg. A BBC hétfői tudósítása szerint

Eszerint a dohányt ugyanolyan károsnak találták, mint a kokaint, az Ecstasyt és az LSD-t pedig a legkevésbé ártalmas szerek közé sorolták. A tanulmányban dolgozó szakértők minden egyes vizsgált drogot pontoztak, többek közt azok mentális és fizikai ártalmai, a hozzászokás veszélye, a bűnözésre való hatása, valamint a társadalomra háruló költségei alapján. A kutatás közben minden egyes kábítószer hatását önmagában vizsgáltak, vagyis a használók egyszerre mindig csak egy droggal éltek.

A vizsgálat eredményei alapján kialakult diagram azt mutatta, hogy a használókra nézve a legveszélyesebb a heroin, a crack és a metilamfetamin. De társadalmi szempontból az alkohol lett a legkárosabb szer, amelyet a heroin és a crack követ a brit tudósok listáján. Amikor pedig a két listát, az egyéni ártalmak és a társadalmilag káros hatások listáját összevetették egymással, a kutatás résztvevői arra jutottak, hogy szintén az alkohol a legveszélyesebb drog.

A tanulmány egyik szerzője David Nutt professzor, aki korábban Nagy-Britannia legfőbb drogügyi tanácsadója, akit a kormány tavaly októberben menesztett tisztségéből. Nutt professzor szerint az alkohol azért olyan ártalmas, mert olyan sokan használják. Természetesen a crack és a kokain sokkal inkább veszélyes a hozzászokás szempontjából. De az alkoholt világszerte sokkal többen használják tudatmódosító anyagként. Ezért a professzor szerint fontos, hogy külön szemléljük a kábítószerek egyénre, illetve társadalomra gyakorolt hatását.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 06. 16:40, csütörtök | Belföld

Menczer: felkészültünk a télre, Magyarország energiaellátása biztosított

Felkészültünk a télre, Magyarország energiaellátása biztosított - jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtökön, Cegléden.

2022. Október 06. 13:18, csütörtök | Belföld

Munkálatok miatt hétfőtől lezárások lesznek az M1-esen, az M3-ason és az M7-esen

Október 10-étől várhatóan november közepéig lezárások mellett újítják fel az M1-es, az M3-as és az M7-es autópályák különböző szakaszait - közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

2022. Október 06. 13:16, csütörtök | Belföld

Agrárminiszter: folyamatos a lakossági tűzifaigények kiszolgálása

Folyamatosan szolgálják ki a lakossági tűzifaigényeket és növelik a termelési kapacitást az erdőgazdaságok - közölte Nagy István agrárminiszter, a minisztérium csütörtöki közleménye szerint.

2022. Október 06. 13:09, csütörtök | Belföld

Elfogták az embercsempészt, aki 49 migránst szállított

Ajka külterületén tartóztatták fel a rendőrök a migránsokat szállító embercsempészt.