Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. November 02. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Az alkohol a legveszélyesebb?

Az alkohol a legveszélyesebb?

A kábítószerek közül az alkohol okozza a legtöbb ártalmat, legalábbis társadalmi szempontból – állítja egy friss brit tanulmány, amely a tekintélyes orvosi szaklapban, a Lancet folyóiratban jelent meg. A BBC hétfői tudósítása szerint

Eszerint a dohányt ugyanolyan károsnak találták, mint a kokaint, az Ecstasyt és az LSD-t pedig a legkevésbé ártalmas szerek közé sorolták. A tanulmányban dolgozó szakértők minden egyes vizsgált drogot pontoztak, többek közt azok mentális és fizikai ártalmai, a hozzászokás veszélye, a bűnözésre való hatása, valamint a társadalomra háruló költségei alapján. A kutatás közben minden egyes kábítószer hatását önmagában vizsgáltak, vagyis a használók egyszerre mindig csak egy droggal éltek.

A vizsgálat eredményei alapján kialakult diagram azt mutatta, hogy a használókra nézve a legveszélyesebb a heroin, a crack és a metilamfetamin. De társadalmi szempontból az alkohol lett a legkárosabb szer, amelyet a heroin és a crack követ a brit tudósok listáján. Amikor pedig a két listát, az egyéni ártalmak és a társadalmilag káros hatások listáját összevetették egymással, a kutatás résztvevői arra jutottak, hogy szintén az alkohol a legveszélyesebb drog.

A tanulmány egyik szerzője David Nutt professzor, aki korábban Nagy-Britannia legfőbb drogügyi tanácsadója, akit a kormány tavaly októberben menesztett tisztségéből. Nutt professzor szerint az alkohol azért olyan ártalmas, mert olyan sokan használják. Természetesen a crack és a kokain sokkal inkább veszélyes a hozzászokás szempontjából. De az alkoholt világszerte sokkal többen használják tudatmódosító anyagként. Ezért a professzor szerint fontos, hogy külön szemléljük a kábítószerek egyénre, illetve társadalomra gyakorolt hatását.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.