Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Április 26. 10:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Az árvák családi pótlékát kénytelenek költeni a Győr megyei intézetekben

Az árvák családi pótlékát kénytelenek költeni a Győr megyei intézetekben

Elbocsátásokkal és lakásotthonok bezárásával járt, hogy idén a megyében 110 millió forinttal kevesebb jut a szociális intézmények működésére. Az állami gondozot

A koroncó-zöldmajori rehabilitációs otthonban az elmúlt 3 évben 20 százalékos költségelvonást jelentett az állami finanszírozás folyamatos csökkenése. A fenntartó megyei önkormányzat próbálta ezt pótolni, egyben 10 %-os megtakarítást kért a dologi kiadásokból.

Makk Gyula igazgató, Rehabilitációs Otthon, Koroncó-Zöldmajor:

"Létszámleadás, a nem kötelező juttatások, gondolok itt a cafetéria, kereset kiegészítés csökkentése, illetve a gyesen, gyeden lévő munkatársak helyét nem töltöttük be helyettesítővel, tehát így próbáltunk alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez, így viszont kisebb létszám mellett több is hárul a munkatársakra."

Huszonöt gondozó foglalkozik az 56 sérült emberrel a bennlakásos otthonban. Az elvonások az intézményt és a lakókat egyformán érintik.

Makk Gyula: "Míg az előző évben állami normatívaként a foglalkoztatásra kaptunk 38 millió forintot, addig ebben az évben egy pályázati rendszerben kaptunk 26 milliót, ami jelentős csökkenés, és ennek sok vonzata, kihatása van: csökken a lakók bevétele, ezáltal kevesebb térítési díjat tudnak fizetni, tehát az intézményi bevétel is ilyen módon sajnálatosan csökken."

"Ha elromlik egy mosógép, márpedig ilyen igénybevétel mellett, ami nálunk van, mondjuk 12 gyerekre, akikre nap mint nap mosni kell egy lakásotthonban, gondot okoz, hogy megjavíttassuk, ha pedig elromlik, akkor nagyon nagy gondot okoz, hogy újat szerezzünk be" - mondja a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója.

Az idei elvonások következtében 10 dolgozójától vált meg az intézmény azzal, hogy bezárta a soproni és a töltéstavai lakásotthont. A vezető azt mondja, az állami finanszírozás a költségek egynegyedét fedezi, így kénytelenek voltak minden épületben a fűtést két fokkal lejjebb venni, és a fiatalok családi pótlékának a felét elkölteni, amire az idei törvénymódosítás lehetőséget is ad.

Hegyi Attila igazgató, Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ:

"Fel is kell használnunk, hogy ezzel bővítsük ki a ruhatárukat, a személyes szükségletüket ezzel tudjuk biztosítani, teszem azt a zsebpénzüket ebből tudjuk finanszírozni. Napi szinten érezzük sajnos, hogy a megszorítások húsbavágóak."

Jelenleg a Győr-Moson-Sopron Megyei nkormányzat fenntartásában 6 bentlakásos intézmény működik 1017 férőhellyel. A szociális ellátásra jutó finanszírozás a 2010-es költségvetési elvonások után 110 millió forinttal csökkent a térségben.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.

2024. Július 27. 08:15, szombat | Helyi

Életet is menthetnek a zsetonok

Zsetonokat gyűjt a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Július 27. 07:15, szombat | Helyi

Győrzámoly: Kinőtték az iskolát, konténerrel bővülnek

A sok fiatal kiköltöző miatt egyre nagyobb az igény az oktatási intézményre Győrzámolyon.

2024. Július 26. 09:12, péntek | Helyi

Belga sportigazgatója lett az ETO-nak

A bajnokság megkezdése előtt néhány nappal új sportigazgatója lett az ETO NB I-es labdarúgó csapatának. A belga Steven Vanharen korábban az MTK másodedzője is volt.