Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Március 06. 06:28, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Az Audi a legvonzóbb vállalat a műszaki és közgazdász hallgatók körében

Az Audi a legvonzóbb vállalat a műszaki és közgazdász hallgatók körében

Átadták a Legvonzóbb Vállalat díjat március 5-én. A 16. alkalommal átadott díj alapjául szolgáló kutatásban több mint 4700 közgazdász és műszaki hallgató vett részt, összesen 15 felsőoktatási intézményből. A tíz legvonzóbb vál

A "Legvonzóbb Vállalat" kutatás célja, hogy felmérje a gazdasági vagy műszaki szakon végző diákok munkavállalással kapcsolatos véleményeit és elvárásait. A kutatás kiterjedt a pályakezdők kompetenciáinak (szakmai gyakorlat, nyelvismeret, külföldi tanulmány, álláskeresési szokások) és a munkáltatókkal szembeni preferenciák (bérezés) vizsgálatára, valamint felállította a tíz legkedveltebb munkahely rangsorát. A 16. éve futó kutatássorozatban a budapesti műszaki és gazdasági egyetemeken és főiskolásokon túl több vidéki egyetem is szerepelt. A 2677 közgazdász és 2195 műszaki szakos hallgató mintegy 30 százalékos országos reprezentativitást jelent a célcsoport körében.

A 2009-es kutatások eredményeiből kitűnik, hogy a közgazdászok 60 százaléka, a műszaki hallgatóknak pedig csak 30 százaléka rendelkezik két nyelv középfokú ismeretével. A két csoportból körülbelül ugyanannyian szeretnének a jövőben középvezetők lenni, amely véleményük szerint kevesebb, mint 5 év alatt elérhető. A pályakezdő műszaki hallgatók nettó kezdő fizetési elvárásai a 156 és 189 ezer forint között mozognak, míg a közgazdász hallgatók 138 és 177 ezer forint minimális nettó fizetésért is elhelyezkednének. A műszaki szakosok körében a SOTE tanulói, a közgazdász csoportban pedig a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói várják el a legmagasabb kezdő fizetést.
Az elemzés a nemek szerinti eltérést is feltünteti: a nők átlagosan 10 százalékkal kevesebb fizetésért is vállalnának munkát, mint a férfiak. A pályakezdő fiatalok körében a legfontosabb szempont az első munkahely kiválasztásakor egyöntetűen a kellemes munkahelyi légkör. A közgazdász hallgatóknál ezt követi az előrelépési lehetőségek szempontja, míg a műszaki szakos diákoknál a hosszú távon biztos munkahely biztosítása a lényegesebb. A legutolsó helyen mindkét célcsoport esetében a vállalat adományozó tevékenysége áll. Érdekesség, hogy a kezdő fizetés szempontja csak a hetedik, illetve az ötödik a rangsorban; a diákoknál többet számít a tanulási lehetőségek biztosítása és a vállalat jó hírneve.
Az öt hónapos kutatás-elemzés eredményeként a "Legvonzóbb Vállalat 2009" címet mind a közgazdász, mind a műszaki szakos fiatalok körében az Audi Hungaria Motor Kft. nyerte el. A közgazdász hallgatóknál második helyezett a MOL csoport, harmadik az OTP csoport lett. A műszaki szakosok a második legvonzóbb vállalatnak a BOSCH csoportot, harmadiknak pedig a NOKIA-t választották.

(www.edupress.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.