Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2010. Július 14. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Az egyik legnagyobb áremelkedést Magyarországon mérték

Az egyik legnagyobb áremelkedést Magyarországon mérték

Átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak május óta - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából. Az előző év azonos időszakához képest 5,3 százalékkal nőttek az árak. Egy év alatt legnagyobb

 

A KSH adatai szerint májushoz képest 0,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek, ami az idényáras élelmiszerek 7 százalékos áremelkedésének következménye. Csökkent az ára az étolajnak (5,6 százalékkal), a tojásnak (3,3 százalékkal), a cukornak (2,7 százalékkal), a sertészsiradéknak (2,3 százalékkal) és a kávénak (2,1 százalékkal). Az átlaghoz képest nagyobb mértékben nőtt az ára egy hónap alatt a háztartási energiának (0,9 százalék), a szolgáltatások körében pedig az átlagnak megfelelő mértékű volt az árváltozás. A ruházkodási cikkekért 1,6 százalékkal kell kevesebbet fizetni, mint májusban, a tartós fogyasztási cikkekért ára pedig 0,2 százalékkal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk ára nem változott.

 

Tavaly júniushoz képest az élelmiszerek árai átlagosan 1,1 százalékkal emelkedtek, így 6,5 százalékkal drágult a párizsi és a kolbász, 5,7 százalékkal a házon kívüli étkeztetés, 5 százalékkal a sajt és 3 százalékkal az idényáras élelmiszerek ára. Csökkent ugyanakkor a cukor ára (11,3 százalék), a liszté (10,7 százalék), az étolajé (7,3 százalék), a péksüteményeké (7,1 százalék) és a sertéshúsé (6,2 százalék).

 

Egy év alatt az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,2 százalékkal drágultak a szeszes italok és dohányáruk, valamint 9,7 százalékkal a háztartási energia árai. Szintén átlag felett emelkedtek az üzemanyagárak, ahol 20,4 százalékos árnövekedés volt, a gyógyszerek, gyógyáruk pedig 5,6 százalékkal drágultak. Az átlaggal azonos mértékben nőttek a szolgáltatások árai, mint például a távolsági utazás vagy a szemétszállítás. Kis mértékben nőtt a tartós fogyasztási cikkek ára, míg a ruházkodásért 2,5 százalékkal kell kevesebbet fizetni.

 

A felmérés szerint a 27 uniós tagországban a fogyasztói árak 2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Árcsökkenés Lettországban és Írországban volt, a legnagyobb áremelkedést pedig Görögországban és Magyarországon mérték.

 

FH

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;