Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Március 05. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: gyor.hu

Az együttműködés hídjai Győr és az egyetem között

Az együttműködés hídjai Győr és az egyetem között

Az egyetem és a város gyümölcsöző együttműködéséről, a jelenleg is zajló nagyszabású egyetemi fejlesztésekről, és az önkormányzat közeli beruház&

Elbírálás alatt áll további két pályázat, amelyek költségvetésének összértéke meghaladja a négymilliárd forintot. Előkészítési fázisban van mindezeken túl még egy kétmilliárd forintos összköltségvetésű projekt, amely a tervek szerint Győr városa és az Audi Hungaria társfinanszírozásában valósul majd meg. Az egykori műszaki főiskola alapításának nagyságrendjéhez mérhető megújulási program célja egy európai színvonalú, a kihívásokra naprakész, alkalmazható válaszokat kínáló felsőoktatási intézmény kialakítása - összhangban az egyetem 2013-ig elérendő célkitűzéseit tartalmazó intézményi stratégiával.

A beruházásokkal kapcsolatban Bajnai Gordon miniszterelnök 2010. március 4-én tájékozódott a helyszínen. Dr. Szekeres Tamás, az egyetem rektora elmondta: Egyetemünk területén soha nem látott intenzitású építkezés folyik, amely teljesen átalakítja a kampuszt. De nem egyszerűen új épületeket húzunk fel, hanem új kapukat - névadónk nyomában járva -, hidakat építünk a környezetünk felé. Az a célunk, hogy a város és a térség minél több polgárának legyen valami dolga nálunk, nyújtsunk valamit számukra, amiért érdemes átjönni a hidak valamelyikén. A nyitott egyetem koncepciójához nyújt nagy segítséget a város és az egyetem között kialakult szoros kapcsolat. Ez olyan mértékű anyagi támogatásban is megvalósul, ami méreteiben az állami támogatáshoz mérhető. Az új híd, amely a napokban érte el az innenső partot, hamarosan már nem csupán jelképesen köti össze kampuszunkat a megújuló városrésszel, Győr vérkeringésével. A hidak csak akkor funkcionálnak, ha a másik végén is akarják az összeköttetést. Ebben is példát mutat Győr és a Széchenyi István Egyetem. Meggyőződésem, hogy a város megérdemli a hallgatóink által kezdeményezett Magyarország Egyetemi Fővárosa cím elnyerését."

Bajnai Gordon miniszterelnök úgy fogalmazott, ha felmerül az a kérdés, hogy melyik az az egyetem, amelyik a legjobban együtt tud működni a vállalkozásokkal, akkor a válasz számára egyértelmű: a Széchenyi István Egyetem. Hozzátette, a győri egyetem áll a legközelebb ahhoz, amit a környezetében működő ipar elvár. Az itt zajló fejlesztések országosan kiemelkedőek és példaértékűek. Mint mondta, Győrben találkozik egymással a tudás és a termelés, ami azért is fontos, mert a következő időszakban kulcsfontosságú feladat a munkahelyteremtés.

Borkai Zsolt polgármester úgy fogalmazott: Győr eddigi sikereiben nagy szerepe van a műszaki főiskolából lett egyetemnek. Az, hogy a régió gazdasági és szellemi központjává válhattunk, hogy a járműipar legjelentősebb vidéki bázisaként tartanak számon bennünket, nem valósulhatott volna meg a felsőoktatási intézmény értékes tevékenysége nélkül. Győr városa, az itteni vállalkozások és a jövőbeli befektetők is joggal építhetnek arra a szellemi tőkére, amelyet az egyetemi oktatók magas szintű tevékenysége, és a hallgatók tudása, kreativitása alapoz meg. A polgármester megemlítette a hiányszakmákban tanulók számára Győrben bevezetett ösztöndíj rendszert, valamint a konkrét és komoly eredményeket felmutató összefogást a magyar termékek érdekében, amelyek szintén a helyi gazdaság erősítését szolgálják.

Hidakat kell építenünk, nem csupán folyók felett, hanem emberek, intézmények, közösségek között. Az egyetemi beruházás és a város részéről kezdeményezett, tisztán önkormányzati finanszírozású hídépítés munkálatainak összehangolása, az egymás terveihez való kölcsönös igazodás által valósulhatott meg. Remélem, további lehetőségek nyílnak előttünk újabb hidak" építésére, s bízom benne, hogy a Széchenyi István Egyetemről kikerülő hallgatók Győrben letelepedve hozzájárulnak városunk további fejlődéséhez." - zárta a polgármester.

A miniszterelnök az egyetem rektora és Győr polgármestere kalauzolásában tekintette meg a kampuszon zajló építkezést, majd pedig a Sziget és Révfalu városrészeket összekötő új híd építését.

SZE-Győr Komplex Egyetemfejlesztési Program

A program célja egy európai színvonalú felsőoktatási intézmény kialakítása, ahol naprakész, alkalmazható ismereteket sajátíthatnak el a hallgatók, korszerű eszközökkel, magas nívón folynak a valós problémákra használható választ kínáló kutatások, s ahol igen értékes partneri támogatást kaphatnak a gazdasági élet innovatív szereplői.

A központi kollégium energiahatékonyságot célzó felújítása megtörtént. Az egyetem kampusza hamarosan két új épülettel gyarapodik, amelyek összterülete közel tizenháromezer négyzetméter; ez 30 százalékos bővülést jelent az eddigi összterülethez képest. Bő egymilliárd forintból valósul meg a laborok korszerűsítése, számos új eszköz kerül beszerzésre. Teljesen megújul a kampusz környezete, bővülnek a parkolási lehetőségek, jelentősen fejlődik a közlekedési infrastruktúra.

A látható, megfogható beruházások azonban csupán a hátteret jelentik a szellemi, tudományos megújuláshoz. Az összehangolt stratégiai fejlesztések részeként, melyekhez az j Magyarország Fejlesztési Terv uniós pályázati forrásai jelentős támogatást nyújtanak, Tudásmenedzsment Központ kezdte meg működését az egyetemen, magyar és idegen nyelvű tananyagok fejlesztésével, az oktatók folyamatos továbbképzésével, az intézmény működési minőségét jelentősen fokozó vezetői információs rendszer bevezetésével, a diplomás pályakövető rendszer és a hallgatói szolgáltatások továbbfejlesztésével, a kutatási tevékenységek elmélyítésével, és számtalan további törekvéssel igyekszik megfelelni az egyetem a modern, XXI. századi felsőoktatási intézményekkel szemben támasztott követelményeknek.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.

2024. Július 27. 08:15, szombat | Helyi

Életet is menthetnek a zsetonok

Zsetonokat gyűjt a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Július 27. 07:15, szombat | Helyi

Győrzámoly: Kinőtték az iskolát, konténerrel bővülnek

A sok fiatal kiköltöző miatt egyre nagyobb az igény az oktatási intézményre Győrzámolyon.

2024. Július 26. 09:12, péntek | Helyi

Belga sportigazgatója lett az ETO-nak

A bajnokság megkezdése előtt néhány nappal új sportigazgatója lett az ETO NB I-es labdarúgó csapatának. A belga Steven Vanharen korábban az MTK másodedzője is volt.