Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Április 13. 07:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Az élelmiszer drágulás dobta meg az inflációt - a következő hónapokban kettős hatás érvényesülhet

Az élelmiszer drágulás dobta meg az inflációt - a következő hónapokban kettős hatás érvényesülhet

A várakozásokat jóval meghaladóan, 4,5 százalékra ugrott az infláció márciusban az előző havi 4,1 százalékról, a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal emelkedtek. A maginfláció 2,5 százalékra emelkedett 1,95 sz


A nyomott belső kereslet szintén csupán tompítani tudja a nyers élelmiszerárak megjelenését a feldolgozott élelmiszerárakban. Így az infláció a következő hónapokban 4,3-4,5 százalék között alakulhat, majd bázishatások, az erősebb forint, és a csak lassan felépülő fogyasztás hatására az év végéig fokozatosan mérséklődhet. A magas idei bázis miatt az infláció a jövő év második felében elérheti a 3 százalékos inflációs célt, ehhez azonban huzamosabb ideig az alapkamat 6 százalékon tartása lehet szükséges. Az idei átlagos infláció 4, a jövő évi 3,06 százalék lehet-ezt mondja Suppan Gergely a Takarékbank vezető elemzője.

Havi szinten egyébként a legjelentősebben az élelmiszerárak nőttek, a 2 százalékos havi növekedésen belül a cukor 29,6 százalékkal, a liszt 10,5 százalékkal, a péksütemények 4,5 százalékkal, a kenyér ára 3,6 százalékkal nőtt. A ruházati cikkek árai szintén 2 százalékkal nőttek egy hónap alatt, azonban ez megfelel a szokásos szezonalitásnak, kissé el is marad attól. A háztartási energia szintén átlag felett, 1,5 százalékkal drágult, ezen belül az elektromos energia ára 4 százalékkal nőtt. Az üzemanyagárak emelkedése nem okozott meglepetést, 3,4 százalékkal drágultak. Némileg tükrözve a forinterősödést, a tartós fogyasztási cikkek ára 0,3 százalékkal mérséklődött.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal