Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2010. Január 03. 07:26, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Az életmentő jelzésre sincs pénz

Az életmentő jelzésre sincs pénz

A kistelepüléseken és a tanyákon elő idős emberek úgy érzik, magukra hagyták őket, mert január elsejétől a kormány megszüntette a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás normatív támogatását. Pályázni ugyan lehet a rendszer működ

Januártól csak ott marad meg a házi jelzőrendszer, ahol az önkormányzat átvállalja a költségeit. Ellenkező esetben az idős embereknek közel 200 ezer forintot kellene fizetniük évente a fenntartásáért.

A jelzőkészülék segítségével rosszullét esetén, vagy sokszor még életmentő jelzéssel élhetnek és azonnal tudunk menni segíteni, tudjuk értesíteni az orvost, az ügyeletet, a hozzátartozókat és így tudunk segíteni - nyilatkozta Lacziné Márki Katalin, szociális munkás a hírTV-nek.

A jelzőrendszeres segítségnyújtás eddig állami normatív támogatást kapott. 2005-ben még 200 ezer forintot fejenként, tavaly már csak 29 ezer forintnyi összeget. 2010-től viszont ez a támogatás teljesen megszűnt.

Egy biztos: a szórványtelepüléseken, a tanyás településeken a jelzőrendszeres szolgálatnak a megszűnése egyértelműen nagyon nagy problámát fog okozni az idős embereknek. Nem lesz kapaszkodójuk, nem lesz egy olyan pont, amiben eddig bízhattak - fogalmazott Bodó Imre fideszes országgyűlési képviselő.

Az önkormányzatok az utófinanszírozású pályázatokon nem igazán tudnak indulni, mert képtelenek megelőlegezni a költségeket. A rendszer megszűnésével párhuzamosan sok szociális munkás is elveszíti majd az állását.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:59, hétfő | Belföld

Hétfőn magas középhőmérséklet, és nagyon erős UV-sugárzás várható

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: hétfőn az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is.

2024. Július 15. 07:58, hétfő | Belföld

Napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal

Jövő héten napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal, a hőség a hét elején tetőzik - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 15. 07:57, hétfő | Belföld

Mentőautó borult fel Budapesten

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a balesetben az oldalára borult - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI-vel.

2024. Július 14. 08:24, vasárnap | Belföld

Honvéd altiszteket avattak a Hősök terén