Városlista
2024. szeptember 9, hétfő - Ádám

Hírek

2010. December 29. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Az előzési tilalom bevezetéséről oktatták a kamionosokat a győri autósiskolában

Az előzési tilalom bevezetéséről oktatták a kamionosokat a győri autósiskolában

Január elsejétől nem előzhetnek a kamionok a két azonos irányú forgalmi sávval rendelkező hazai sztrádákon és autóutakon. A kormány döntése a 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsikat érinti, a tilalom reggel 6 órától 22 óráig érvén

Egy ilyen előzés után alaposan a pénztárcájába nyúlhat a kamionos január elseje után. Alapesetben 50 ezer forintig, hirtelen fékezésre vagy irányváltoztatásra kényszerítés esetén 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani a szabálytalankodó sofőrt.

Felborult kamion az M1-esen. Az előző tehergépkocsik balesetei csak szerencsés esetben nem végződnek tragédiával. A tiltás a sofőrök szerint mégsem megoldás.

Bellovics Attila kamionos: "Hosszú kilométereken keresztül vonatozni fogunk, és sokkal monotonabb lesz a vezetés. Tehát az a 4, 4,5 óra, amit vonatozással töltünk, mert gyakorlatilag semmi sem történik majd, mint nézzük az előttünk lévőnek a féklámpáját."

A kamionosok szerint a türelmetlen személygépkocsi vezetőket kellene szankcionálni.

Tóvári Béla fuvarozó: "Ő utána rálép a gázra és elmegy, de mi nem tudjuk ezt megtenni, nekünk az autóink le vannak határolva, 90-nél többet nem tudunk menni, nekünk az az 1-2 kilométer/órás sebességkülönbség a nap végére jelentős előrehaladást fog jelenteni, lehet, hogy ezen fog múlni, hogy odaérünk-e a lerakóhelyre vagy a felrakó helyre."

"Ez nagyon jó és előnyös lesz azoknak a járművezetőknek, akik a belső sávban mennek, mert nekik szabad út lesz, míg nekünk azért ez egy komoly problémát okoz" - az előzési szabályokról tartanak oktatást a kamionosoknak ebben a győri autósiskolában. A szakértő szerint vannak az egyértelmű tiltásnál optimálisabb, külföldi példák.

Németh István oktató, fuvarozó: "Megengedik azt, hogy a lassan haladó jármű mellett legalább, ha 10 kilométeres sebességgel képes megelőzni a másikat egy tilalom alá eső jármű, azt megtehesse."

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára szerint már a korábbi, egyes autópálya-szakaszokon bevezetett előzési tilalmak is eredménnyel jártak.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Fidesz-KDNP: "A rendőrség ugyanúgy, mint a többi szabálysértés esetén szankcionálhat, helyszíni bírságot szabhat ki, szabálysértési eljárást indíthat mindazokkal szemben, akik ezt a tilalmat megszegik, és hát az unióban is folyamatban van a határon átnyúló végrehajtása ezeknek a szabálysértéseknek."

Völner Pál elmondta, hogy a januári rendeletmódosításról tájékoztató új táblák kihelyezése 30 határátkelőt is érint, és legfeljebb 10 millió forintba kerül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.

2024. Szeptember 08. 08:14, vasárnap | Helyi

Indul az új évad a Vaskakasban

Négy új előadással készül a 2024/25-ös évadra a Vaskakas Bábszínház.

2024. Szeptember 08. 07:13, vasárnap | Helyi

Szobrot állítottak szülőfalujában a hősi halált halt győri szerzetesnővérről

Életnagyságú bronz szobrot állítottak Mária Sebalda nővér tiszteletére szülőfalujában Érsekvadkerten. A Győrben hősi halált halt ápoló így halála után 79 évvel később végre hazatért.

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.