Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2010. November 01. 16:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Az építőipar talpra állítása nehezebb lesz, mint az autóipar beindítása?

Az építőipar talpra állítása nehezebb lesz, mint az autóipar beindítása?

Hat nyugat-dunántúli építőipari vállalkozás is szerepel az APEH feketelistáján annak ellenére, hogy gazdasági szakemberek szerint a régióban várható leggyorsabban a recesszió utáni talpra állás. Úgy tűnik azonban, hogy a megerősödé

A térségben a 400 embert foglalkoztató Integrál-H Zrt. csődje jelentette a legnagyobb érvágást az ágazatban. A cégnek a válság hatására befagyasztott bankhitelek következtében egy 14 milliárd forintos sárvári termálhotel beruházása hiúsult meg, ezért nem tudott fizetni az alvállalkozóinak, dolgozóit pedig egy éve el kellett küldenie.

Varga János kőműves: "Februárban már megkaptunk az előrejelzést, hogy a cég rövidesen befejezi pályafutását, és akkortól már rövidített munkák voltak, sőt voltak, akik már nem is dolgoztak" - mondta egy éve a szakember.

"A napokban jelent meg az APEH feketelistája, amelyen látható és olvasható, hogy több olyan megyei cég is van az építőipar területén, amelynek a kintlévősége és tartozása 100 millió forint felett van" - így Győr pénzügyekért felelős alpolgármestere.

Az iparűzési adóbevétel csökkenése, és a fizetési határidők átütemezésére szóló kérelmek számának emelkedése folytán a győri önkormányzatnál is láthatóvá vált az építőipari cégek megrendülése. A képviselő-testület ezért mindent megtett, hogy a helyi vállalkozások szerepet kapjanak a városi beruházásokban.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Ez az összeg 3-4 év alatt meghaladta a 10 milliárd forintot, itt természetesen építőipari cégek is közreműködtek, ők a közbeszerzési törvény érvényes eljárásai alapján tudtak közreműködni a beruházásokban, azonban ahol lehetett, vagy az értékhatár nem érte el a kiíráshoz szükséges összeget, ott természetesen a város arra törekedett, hogy győri cégek is közreműködjenek akár fő, akár alvállalkozóként."

"Biztos, hogy nemcsak egy nemzetközi konjunktúra beindulására van szükség, hanem valamilyen konkrét politikai programra is" - állítja Sragner László, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének megyei elnöke.

Ilyen például a Bencsik János belgazdasági államtitkár által bejelentett otthonteremtési program - vélik a gazdasági érdekképviseletek. Az építőipar felemelkedése fokozatos lesz a szakemberek szerint, éppúgy, ahogy a recesszió is begyűrűzött az ágazatba.

Sragner László megyei elnök, Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége: "Volt egy bizonyos túlfutása a válság kezdete után, amíg befejeződtek azok a beruházások, amiket elindítottak, de utána rendkívül jelentős visszaesés volt az építőiparban, és a legnagyobb rostálódás, tisztulás mindenképpen itt fog bekövetkezni."

A szakmai számítások szerint az új kormány által beindított lakásépítések, és felújítások révén az évtized közepére 200 ezer új munkahely keletkezhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.

2024. Szeptember 07. 08:14, szombat | Helyi

Kétszáz kiállító az idei Gazdanapokon

Közel 200 kiállítóval várják szombatig a látogatókat a 37. Bábolnai Gazdanapokon.

2024. Szeptember 07. 07:11, szombat | Helyi

Őszi nyitvatartás a pannonhalmi főapátságban

A turistafőszezon lezárultával a pannonhalmi főapátság nyitvatartása is őszi üzemmódra állt át, amely lényegében a tavaszinak felel meg. A legfontosabb, hogy hétfőn ne akarjuk látogatni a monostort!

2024. Szeptember 06. 09:13, péntek | Helyi

Katonás rend a női kéziseknél (VIDEÓ)

A 2024/25-ös évadnak hat új igazolással a soraiban nekivágó Győri Audi ETO KC csapata a hagyományoknak megfelelően csapatépítő programon vett részt.