Városlista
2024. szeptember 27, péntek - Adalbert

Hírek

2010. Január 04. 14:03, hétfő | Belföld
Forrás: Stop.hu

Az év legnagyobb durranásai!

Az év legnagyobb durranásai!

Az ember eddigi legősibb elődjének tulajdonított, 4,4 millió éves csontváz felfedezését minősítette 2009 legjelentősebb tudományos áttörésének az amerikai Science magazin szokásos év végi értékelésében. Az Ardipithecus ramidus 1,2

A tízes toplistán a többi kilenc áttörés a következő:

2. A NASA Fermi-teleszkópja korábban ismeretlen pulzárokat (rendkívül mágneses és gyorsan pörgő neutroncsillagok) fedezett fel.

3. Kimutatták, hogy a rapamycin nevű vegyület meghosszabbítja az egerek életét, ráadásul a kezelést a kísérleti állatok csak középkorukban kapták meg.

4. Ultravékony szénatomlapocskák alkalmazása kísérleti elektronikus eszközökben.

5. Feltárták annak a molekulának a szerkezetét, amely aszály idején segíti a növényeket az életben maradásban. Ez az eredmény segítheti azon módszerek kidolgozását, amelyek hosszú aszályok idején a haszonnövények védelmét szolgálhatják.

6. A Stanfordi Egyetem kutatói egy speciális röntgenlézer segítségével az emberi hajszálnál tízezerszer kisebb molekulák kémiai reakcióiról készítettek pillanatfelvételeket.

7. Európai és amerikai kutatók olyan génterápiák kifejlesztése felé tettek alapvető lépéseket, amelyekkel egy halálos agytumor, az öröklött vakság egy válfaja és egy súlyos immunrendszeri zavar válhat gyógyíthatóvá.

8. Fizikusok egypólusú mágnesek létezésére találtak bizonyítékot.

9. A NASA 2,3 tonnás Centaur rakétája egy puskagolyó sebességének kétszeresével csapódott be a Holdon lévő Cabeus kráterbe, s a felkavarodott por elemzésével jelentős mennyiségű vízjeget mutattak ki.

10. A Hubble űrtávcső májusi javítási munkálatai és egy új, infravörös fényképezőgép felszerelése, aminek köszönhetően az űrteleszkóp korábban sosem látott galaxisokról készíthetett csodálatos felvételeket.

Forrás: STOP/Science


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 26. 08:17, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlésben: a kérdés az, hogy mi a leggyorsabb út a békéhez

A kérdés az, hogy mi a leggyorsabb út a békéhez Ukrajnában - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés 79. ülésszakán helyi idő szerint szerdán mondott beszédében.

2024. Szeptember 26. 08:09, csütörtök | Belföld

Meteorológia: 10 Celsius-fokkal esik vissza a hőmérséklet vasárnapra

2024. Szeptember 26. 08:07, csütörtök | Belföld

Árvíz - Megnyitották a rakpartokat

A szükséges takarítási munkákat követően csütörtökön megnyitják a fővárosban az alsó rakpartokat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a bkk.hu/arviz oldalon.

2024. Szeptember 26. 08:05, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor: Magyarország a gazdasági semlegesség politikáját meg tudja csinálni

Ha Magyarország elszánja magát, akkor a gazdasági semlegesség politikáját meg tudja csinálni