Városlista
2021. május 15, szombat - Zsófia

Hírek

2010. Január 04. 14:03, hétfő | Belföld
Forrás: Stop.hu

Az év legnagyobb durranásai!

Az év legnagyobb durranásai!

Az ember eddigi legősibb elődjének tulajdonított, 4,4 millió éves csontváz felfedezését minősítette 2009 legjelentősebb tudományos áttörésének az amerikai Science magazin szokásos év végi értékelésében. Az Ardipithecus ramidus 1,2

A tízes toplistán a többi kilenc áttörés a következő:

2. A NASA Fermi-teleszkópja korábban ismeretlen pulzárokat (rendkívül mágneses és gyorsan pörgő neutroncsillagok) fedezett fel.

3. Kimutatták, hogy a rapamycin nevű vegyület meghosszabbítja az egerek életét, ráadásul a kezelést a kísérleti állatok csak középkorukban kapták meg.

4. Ultravékony szénatomlapocskák alkalmazása kísérleti elektronikus eszközökben.

5. Feltárták annak a molekulának a szerkezetét, amely aszály idején segíti a növényeket az életben maradásban. Ez az eredmény segítheti azon módszerek kidolgozását, amelyek hosszú aszályok idején a haszonnövények védelmét szolgálhatják.

6. A Stanfordi Egyetem kutatói egy speciális röntgenlézer segítségével az emberi hajszálnál tízezerszer kisebb molekulák kémiai reakcióiról készítettek pillanatfelvételeket.

7. Európai és amerikai kutatók olyan génterápiák kifejlesztése felé tettek alapvető lépéseket, amelyekkel egy halálos agytumor, az öröklött vakság egy válfaja és egy súlyos immunrendszeri zavar válhat gyógyíthatóvá.

8. Fizikusok egypólusú mágnesek létezésére találtak bizonyítékot.

9. A NASA 2,3 tonnás Centaur rakétája egy puskagolyó sebességének kétszeresével csapódott be a Holdon lévő Cabeus kráterbe, s a felkavarodott por elemzésével jelentős mennyiségű vízjeget mutattak ki.

10. A Hubble űrtávcső májusi javítási munkálatai és egy új, infravörös fényképezőgép felszerelése, aminek köszönhetően az űrteleszkóp korábban sosem látott galaxisokról készíthetett csodálatos felvételeket.

Forrás: STOP/Science


Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 15. 10:11, szombat | Belföld

Ferenc pápa budapesti látogatásáról egyeztetett Erdő Péter a Vatikánban

A pandémia utáni újraindulás jelképének számít a szeptemberben Budapesten kezdődő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Erdő Péter bíboros szerint,

2021. Május 15. 09:25, szombat | Belföld

Meghalt 73 beteg, 1039-cel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 73, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1039 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton,

2021. Május 15. 09:08, szombat | Belföld

Elfogadják a magyar védettségi igazolványt a román határon

A román hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt - erősítette meg a Maszol.ro portálnak pénteken a határrendészet szóvivője és az Arad megyei tisztiorvos.

2021. Május 15. 08:35, szombat | Belföld

Stabil az állapota a miskolci megyei kórházban megkéselt ápolónőnek

Stabil az állapota a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház és egyetemi oktatókóházban csütörtökön megkéselt ápolónőnek, a kórházi dolgozó maradandó sérülést nem szenvedett