Városlista
2021. november 30, kedd - András, Andor

Hírek

2010. Január 04. 14:03, hétfő | Belföld
Forrás: Stop.hu

Az év legnagyobb durranásai!

Az év legnagyobb durranásai!

Az ember eddigi legősibb elődjének tulajdonított, 4,4 millió éves csontváz felfedezését minősítette 2009 legjelentősebb tudományos áttörésének az amerikai Science magazin szokásos év végi értékelésében. Az Ardipithecus ramidus 1,2

A tízes toplistán a többi kilenc áttörés a következő:

2. A NASA Fermi-teleszkópja korábban ismeretlen pulzárokat (rendkívül mágneses és gyorsan pörgő neutroncsillagok) fedezett fel.

3. Kimutatták, hogy a rapamycin nevű vegyület meghosszabbítja az egerek életét, ráadásul a kezelést a kísérleti állatok csak középkorukban kapták meg.

4. Ultravékony szénatomlapocskák alkalmazása kísérleti elektronikus eszközökben.

5. Feltárták annak a molekulának a szerkezetét, amely aszály idején segíti a növényeket az életben maradásban. Ez az eredmény segítheti azon módszerek kidolgozását, amelyek hosszú aszályok idején a haszonnövények védelmét szolgálhatják.

6. A Stanfordi Egyetem kutatói egy speciális röntgenlézer segítségével az emberi hajszálnál tízezerszer kisebb molekulák kémiai reakcióiról készítettek pillanatfelvételeket.

7. Európai és amerikai kutatók olyan génterápiák kifejlesztése felé tettek alapvető lépéseket, amelyekkel egy halálos agytumor, az öröklött vakság egy válfaja és egy súlyos immunrendszeri zavar válhat gyógyíthatóvá.

8. Fizikusok egypólusú mágnesek létezésére találtak bizonyítékot.

9. A NASA 2,3 tonnás Centaur rakétája egy puskagolyó sebességének kétszeresével csapódott be a Holdon lévő Cabeus kráterbe, s a felkavarodott por elemzésével jelentős mennyiségű vízjeget mutattak ki.

10. A Hubble űrtávcső májusi javítási munkálatai és egy új, infravörös fényképezőgép felszerelése, aminek köszönhetően az űrteleszkóp korábban sosem látott galaxisokról készíthetett csodálatos felvételeket.

Forrás: STOP/Science


Ezek érdekelhetnek még

2021. November 29. 18:03, hétfő | Belföld

Csak 2019 végén tartottak nyilván kevesebb álláskeresőt

A regisztrált álláskeresők száma 242 ezer közelébe csökkent Magyarországon. A rendszerváltás óta kizárólag 2019 utolsó negyedévében állt alacsonyabban ez a mutató

2021. November 29. 16:07, hétfő | Belföld

Wikonkál: sokan rájöttek az oltás fontosságára

Sokan rájöttek a koronavírus elleni védőoltás fontosságára - jelentette ki a budapesti Honvédkórház főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

2021. November 29. 15:27, hétfő | Belföld

Szexuális erőszak kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben

Szexuális erőszak bűntettének kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben, a bíróság elrendelte a letartóztatását - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2021. November 29. 14:05, hétfő | Belföld

Több ezer elektromos bicikli megvásárlását támogatja a kormány

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97 százaléka nyert el összesen közel 736 millió forintot